Biznis

Poplavljena polja

Propali poljoprivredni usjevi u Imotskoj krajini

Propali poljoprivredni usjevi u Imotskoj krajini
Braco Cosic / EPEHA / CROPIX

Samo na dijelu Imotskog polja u Vinjanima Donjim u gradu Imotskom već  sada se štete na voću i povrću procjenjuju na više od milijun kuna, a predviđanja stručnjaka su da će one biti i veće od dva milijuna kuna.

Nikada, pa ni najstariji vinjančani ne pamte da se početkom srpnja ne može ući  u vinograde, a posebno na obradive površine zasađene lubenicama, paprikama, rajčicama, mahunama i drugim povrtlarskim kulturama,  sve zbog vode i blata. Od 10.lipnja do 3.srpnja na području Vinjana Donjih palo je 400 litara kiše na četvorni metar što je zapravo godišnji prosjek.

- Samo na površinama zasađenim lubenicama,od kojih većina poljoprivrednika Vinjanima Donjim ima pristojnu zaradu, štete će biti veće od 800 tisuća kuna. Plodovi toga voća već početkom srpnja trebali bi biti već u fazi dozrijevanja, a iz zemlje još nisu niknule ni mladice.

Prva tura zasađenog sjemena  lubenica otišla je početkom lipnja nakon nekoliko velikih kiša, a na površinama na kojima su ponovno zasađene nakon učestalih kiša u posljednjih desetak dana također nema ništa. Ovo je totalni krah i sam ne znam kako će vinjanski poljoprivrednici a većina njihovih prihoda upravo dolazi od prodaje voća i povrća, progurati ovu sezonu.

Bojim se da će već sada i planirani otkup u našoj zadruzi biti daleko ispod očekivanih 800 tona voća i povrća. Možda će nešto biti veći otkup krumpira od poljoprivrednika koji su ih zasadili u brdskim površinama i to je sve, žali se direktor  poljoprivredne braniteljske zadruge „Imoćanka"Teo Klapirić.


Reci što misliš!