Biznis

Mliječna industrija

Slom na tržištu mliječnih proizvoda

Slom na tržištu mliječnih proizvoda

Od 2007. do danas otkupna je cijena mlijeka prepolovljena. Sadašnja je cijena 19 centa za litru mlijeka, a proizvodni trošak seljaka, kako navode, 32-33 centa

Na ulice Bruxellesa izišli su mljekari. Kao i kod nas, ogorčeni su zbog cijena mlijeka, koje su u dvije godine prepolovljene. Seljaci optužuju briselsku administraciju koja stalno povećava kvote za proizvodnju mlijeka, umjesto da stabilizira tržište njihovim smanjivanjem, prenosi HRT .

Traktorima blokirane prometnice, bijesni seljaci koji bučno zahtijevaju pravednu cijenu za svoje mlijeko, naguravanje s policijom na zaprekama ispred Unijinih institucija, prizori su koji se od početka godine ponavljaju gotovo svakoga mjeseca.

Naime, od 2007. do danas otkupna je cijena mlijeka prepolovljena. Sadašnja je cijena 19 centa za litru mlijeka, a proizvodni trošak seljaka, kako navode, 32-33 centa.

Spaljivanjem lutke s likom Mariann Fischer Boel, povjerenice Europske komisije za poljoprivredu, seljaci su pokazali koga smatraju krivcem za slom na tržištu mliječnih proizvoda. No briselska administracija ne popušta. Proizvodne će se kvote nastaviti postupno povećavati sve do 2015., kad će biti ukinute. Za pad cijena, tvrde u Komisiji, nisu krive kvote već pad potražnje i utrka trgovačkih lanaca za profitom.

Umjesto da smanji kvote Bruxelles će pomnije provjeriti računice otkupljivača i trgovaca mliječnim proizvodima. A kao pomoć proizvođačima, Bruxelles je ove godine otkupio i uskladištio 113 tisuća tona maslaca, izvoz se subvencionira, a izravni poticaji seljacima bit će isplaćeni dva mjeseca ranije.

 

 


Reci što misliš!