Biznis

Štednja i ekologija

'Zelenom' vožnjom uštedi se čak 30 posto goriva

'Zelenom' vožnjom uštedi se čak 30 posto goriva

U povodu Europskog tjedna mobilnosti, na stručnom skupu održanom u Hrvatskom autoklubu u Zagrebu istaknuto je da su vozači odgovorni za sigurnost u prometu, ali i za zaštitu kvalitete zraka u gradovima. Pritom je predstavljen novi trend u prometu - eko-vožnja

Eko-vožnja sastavni je dio osposobljavanja vozača i vozačkih ispita. Vozačima se savjetuje da češće provjeravaju tlak u pneumaticima, smanjuju nepotreban teret u vozilu i izbjegavaju uporabu krovnih nosača

U povodu Europskog tjedna mobilnosti, na stručnom skupu održanom u Hrvatskom autoklubu u Zagrebu istaknuto je da su vozači odgovorni za sigurnost u prometu, ali i za zaštitu kvalitete zraka u gradovima. Pritom je predstavljen novi trend u prometu - eko-vožnja.

Osim primarno ekološke koristi u smanjenju emisije štetnih plinova, eko-vožnja može imati i financijski učinak jer pridržavanje pravila 'zelene' vožnje može smanjiti i potrošnju goriva.

»Eko-vožnja je novi stil vožnje ekološki osviještenih vozača koji je najpogodniji za motore modernih tehnologija, a prednosti su mu manje zagađivanje, povećanje sigurnosti u prometu, ali i ušteda goriva od 10 do 20 posto«, objasnio je Mladenko Kordić, voditelj Odjela provedbe vozačkih ispita pri HAK-u. Dodaje da je zbog višestruko pozitivnih učinaka praktična primjena eko-vožnje i sastavni dio osposobljavanja vozača i vozačkih ispita.

Savjetovao je vozačima da radi zaštite okoliša i uštede goriva, među ostalim, češće provjeravaju tlak u pneumaticima, smanjuju nepotreban teret u vozilu i izbjegavaju uporabu krovnih nosača, da nepotrebno ne uključuju rashladne uređaje te da ne ostavljaju vozilo u neutralnom hodu.

Također savjetuje da se, kako bi usporedili prijeđenu kilometražu i potrošnju goriva sa stilom vožnje, vozači češće služe putnim računalima i elektronikom te da što češće prebacuju u viši stupanj prijenosa, najbolje od 2000 do 2500 okretaja u minuti. Da ekološki način vožnje može donijeti još veće uštede, pokazuje i izračun djelatnika programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji sudjeluju u kampanji »Učinimo aute zelenima«. Prema tom izračunu, automobil koji u prosjeku troši 7,04 litre goriva na 100 prijeđenih kilometara, 'zelenom' vožnjom, primjerice, provjerom pritiska u gumama, racionalnim korištenjem klima-uređaja, umjerenom brzinom vožnje te smanjenjem tereta u vozilu, potrošnju goriva može smanjiti i za 2,11 litara, odnosno za čak 30 posto!

Smanjiti emisiju ugljikova dioksida na 140 grama po kilometru
Cilj kampanje »Učinimo aute zelenima« promocija je preporuka, prijedloga i aktivnosti koje pridonose smanjenju štetnog utjecaja automobila na okoliš. Od 1970. do 2009. godine povećana je emisija ugljikova dioksida u atmosferi od oko 70 posto, u čemu promet sudjeluje s oko 25 posto, a osobna vozila oko 12 posto. Kampanjom se želi potaknuti nastojanje da se emisija ispušnih plinova svede na razinu 140 grama ugljikova dioksida po prijeđenom kilometru te uspostaviti regulatorna ograničenja emisije ugljikova dioksida.

Kako do uštede?
1. Kupujte »zeleno«, provjerite ekološke performanse vozila.
2. Planirajte putovanje.
3. Provjeravajte pritisak u gumama.
4. Smanjite nepotreban teret i izbjegnite uporabu krovnih nosača.
5. Nemojte zagrijavati motor prije polaska.
6. Racionalno koristite klima-uređaj i ostale potrošače energije u vozilu.
7. Ubrzavajte nježno, držite stalnu brzinu, vozite umjerenom brzinom.
8. Kočite motorom.
9. Neka vam motor ne radi u neutralnom hodu ('leru').


Reci što misliš!