Biznis

Proizvodnja sira

Težak put do registracije mini sirana

Težak put do registracije mini sirana

Iako je proizvodnja sireva na obiteljskim gospodarstvima zadarskoga zaleđa znatno napredovala, pokretanje mini-sirana još uvijek ide dosta sporo, a s tim i rad na tzv. brendiranju proizvoda

U posljednjih nekoliko godina proizvodnja sireva na obiteljskim gospodarstvima zadarskoga područja znatno je napredovala o čemu uz ostalo svjedoče i brojna priznanja s različitih manifestacija, javlja Radio Zadar .

Dio proizvođača već je postao i prepoznatljiv po kakvoći svojih sireva, čak nemaju problema ni sa tržištem, ali zbog poteškoća oko ishođenja dokumentacije registracija mini sirana ide dosta sporo.

Koje su to najveće prepreke navodi savjetnica za stočarstvo magistra Ana Grgas, a međi njima spominje uglavnom razloge koji nemaju izravne veze s proizvodnjom -kao priključenje struje.

Do sada je tako registrirana tek jedna mini sirana na Dugom otoku, a pred registracijom su dvije mini sirane na obrovačkom i jedna na benkovačkom području.

Njihovom registracijom stvaraju se preduvjeti za rad na tzv. brendiranju proizvoda odnosno stvaranju prepoznatljive markice i imena značajnog za opstanak na tržištu.

Ulaskom naše zemlje u Europsku uniju niti jedan proizvođač bez uredne registracije neće se moći baviti proizvodnjom mlijeka odnosno sira.

Među potrebnim preduvjetima je i stjecanje odgovarajućeg zvanja - mljekar-sirar što je lani steklo 25 polaznika s obiteljskih gospodarstava zadarskoga područja.

Anita Perica - Gdje nastaju problemi pri registraciji sirana na našem području? 

 

 


Reci što misliš!