Biznis

Najveće zalihe u Africi

Zimbabve namjerava preplaviti svjetsko tržište dijamantima

Zimbabve namjerava preplaviti svjetsko tržište dijamantima
AP

Ministarstvo za rudnike Zimbabvea reklo je da već ima 1,7 milijardi u dijamantima spremno za prodaju. Ukupni vanjskih dug Zimbabvea je oko 5,5 milijardi

Predsjednik Zimbabvea rekao je kako njegova zemlja namjerava prodati svoje ogromne rezerve dijamanata, iako od svjetskog tijela za kontrolu prodaje nije dobila dopuštenje.

Robert Mugabe rekao je parlamentarnim zastupnicima u Zimbabveu kako prodaja dijamanata ima "ogroman potencijal" oživljavanja uništenog gospodarstva. Zimbabve može dostaviti jednu četvrtinu svjetske potražnje za dijamantima, rekao je.

Ured za nadziranje certifikacije dijamanata po procesu Kimberley nije odobrio prodaju dijamanata iz Zimbabvea zbog navoda o ubojstvima, kršenju ljudskih prava i korupciji u velikim rudnicima dijamanata u toj afričkoj zemlju.

Zimbabve je prošlog mjeseca gotovo dobio odobrenje za nastavak prodaje dijamanata, ali zapadne države blokirale su glasanje. Mugabe je rekao da su njegovi zapadni protivnici imali "apsurdne zahtjeve".

Stručnjaci vjeruju da rudnici dijamanata u Zimbabveu, smješteni u okruzima Marange i Chiadzwa u blizini grada Mutarea, vjerojatno sadrže najveću zalihu dijamanata u Africi otkad su prije stotinu godina u Južnoj Africi pronađena polja Kimberley.

Ministarstvo za rudnike Zimbabvea reklo je da već ima 1,7 milijardi u dijamantima spremno za prodaju. Ukupni vanjskih dug Zimbabvea je oko 5,5 milijardi.

Iako nema službeno dopuštenje za prodaju dijamanata, Zimbabve je zadnjih godina dio svojih dijamanata prodavao ilegalno.

Pošiljke su pronađene u Dubaiju i Mozambiku, a uhićeni krijumčari bili su u dosluhu s visoko rangiranim dužnosnicima vlade, navodilo se.


Reci što misliš!