Biznis

Analiza

HGK: Rast BDP-a EU28 u drugom tromjesečju lagano dinamiziran

 HGK: Rast BDP-a EU28 u drugom tromjesečju lagano dinamiziran

Među članicama za koje su objavljeni podaci (bez Hrvatske) najveći rast ostvaren je u Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj

Objavljene prve procjene Eurostata o rastu BDP-a za dvadeset i dvije članice pokazuju da je u drugom kvartalu došlo do blagog dinamiziranja rasta EU28 na godišnjoj razini u odnosu na prvi kvartal, sa 1,5% na 1,6%, što je kumulativnu stopu rasta povećalo na 1,6% i približilo je očekivanoj stopi rasta za ovu godinu.

Naime, Europska komisija je u svojim zadnjim prognozama procjenila ovogodišnju stopu rasta EU28 na 1,8%. Ostvarena stopa je istovremeno predstavljala ubrzavanje rasta u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine kada je rast iznosio 1,4% pa se može zaključiti da se nastavlja oporavak gospodarstva Europske unije.

Među članicama za koje su objavljeni podaci (bez Hrvatske) najveći rast ostvaren je u Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, a njima će se nakon objave podataka za drugi kvartal vjerojatno pridružiti Irska i Luksemburg. Negativna stopa rasta zabilježena je samo u Finskoj (-1,0%), a najmanji rast u Italiji (0,5%) koja je po takvim kretanjima najlošija među tzv. PIGS zemljama, odnosno obilježava je najsporiji oporavak od posljedica globalne krize.

 

U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine rast je najviše dinamiziran na Cipru, koji je u prošloj godini imao negativnu stopu rasta te u Češkoj i Španjolskoj, a najviše usporen u Litvi i Mađarskoj. Gospodarska aktivnost u Finskoj je istodobno padala izraženije nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Premda struktura rasta BDP-a još nije objavljena, rast europskog gospodarstva u ovoj godini znatno potiče robni izvoz, ali i nastavak oporavka domaće potrošnje. Međutim, stope rasta ukazuju na i nadalje vrlo neujednačen rast članica EU pri čemu se niti jedna od tradicionalnih grupacija zemalja članica ne izdvaja po ostvarenoj dinamici rasta, priopćeno je iz HGK.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.