Biznis

Poskupljenja

PDV na kruh, mlijeko i lijekove mogao bi porasti 10 posto

PDV na kruh, mlijeko i lijekove mogao bi porasti 10 posto

Vlada i njezini koalicijski partneri ovih dana moraju izaći s prijedlogom proračuna za 2011. godinu i naći dodatnu milijardu kuna za kamate na državne dugove. Naime, kamate na državni dug u 2011. iznosit će čak 7,3 milijarde kuna

Prije dvije godine kamate na državne dugove odnijele su 5,3 milijarde kuna, ove godine ta je financijska obveza narasla na 6,3 milijarde, a iduće, 2011., kamate će pojesti milijardu kuna više - čak 7,3 milijarde, prenosi net.hr.

Trošak godišnjih izdataka za kamate pretekao je tako vrijednost svih državnih subvencija tvrtkama ili poljoprivredi, te se opasno približio trošku funkcioniranja države i državnih institucija (materijalnim rashodima). Prema informacijama koje se mogu dobiti iz Vlade, proračun za 2011. godinu ne bi smio ići iz okvira koji su zadani u Vladinim trogodišnjim smjernicama, dakle porezi bi trebali donijeti 108 milijardi kuna, a troškovi stati na 122 milijarde, piše Večernji list. Rashodi bi tako bili približno pola milijarde manji nego ove godine. Već je sada poznato da se unutar tog zadanog iznosa mora naći milijarda za veće kamate, oko 400 milijuna kuna za veće mirovine, 125 milijuna kuna za popis stanovništva... Još se ne zna koliko će trebati brodogradnji - milijuni ili milijarde?

Stručnjaci sumnjaju da će se porezima prikupiti 108 milijardi jer su porezni obveznici iscrpljeni. U igri za 'prikupljanje novca' dvije su mogućnosti: jedna ide za tim da se već od siječnja 2011. ukine nulta stopa PDV-a (kruh, mlijeko, knjige, lijekovi) i tako se poskupljenjima namakne približno milijarda kuna, a druga da se režu troškovi.

Također, obveze prema EU nalažu Vladi da ove godine odredi datum od kojega će povući nultu stopu PDV-a. Večernjakov izvor kaže da ima zagovornika koji bi to učinili već na početku 2011., ali i onih koji bi čekali 2012.

Prijedlog promjene Zakona o PDV-u već je trebao biti objavljen, no očito se čeka politička odluka o nultoj stopi. PDV na kruh, mlijeko i lijekove ne bi smio biti manji od 5%, ali ima kalkulacija da bi mogao biti i 10.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.