Biznis

Skupa poslastica

Svijet bi mogao ostati bez čokolade

Svijet bi mogao ostati bez čokolade

Prvi rezultat nestašice vjerojatno će se pokazati u obliku smanjenog postotka kakaa u čokoladnim proizvodima

Zaboravite naftu i pitku vodu, svijet bi uskoro mogao ostati bez dragocjene slastice bez koje mnogi ne mogu - čokolade.

 

"Za 20 godina čokolada bi mogla postati poput kavijara," predviđa John Mason, izvršni direktor Nature Conservation Research Councila iz Gane.

"Postat će toliko rijetka i skupa da si je prosječan čovjek neće moći priuštiti."

Možda zvuči nevjerojatno, no jednostavna računica pri uzgoju kakaa već i sad radi protiv nas.

Uzgoj kakaa je posao koji iziskuje puno rada i vremena, ali zapadnoafrički farmeri koji ga proizvode više ne dobivaju dovoljne poticaje za nastavak procesa koji traje 3-5 godina.

Da bi situacija bila gora, povećani uzgoj iscrpio je zemlju u državama poput Gane i Obale Bjelokosti. Svake godine prinos kakaa je sve manji. U međuvremenu, potražnja i potrošnja rastu, a s njima i cijene.

Prvi rezultat nestašice vjerojatno će se pokazati u obliku smanjenog postotka kakaa u čokoladnim proizvodima, u kojima će se više koristiti zamjenske tvari.

Tijekom 2008., cijene čokolade su porasle toliko da se jeftiniji proizvodi popularnog Hersheya praktički legalno nisu mogli nazvati čokoladnima, jer su umjesto kakao maslaca počeli koristiti biljno ulje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.