Biznis

Rast BDP-a

Bliži li se Hrvatskoj izlazak iz krize?

Bliži li se Hrvatskoj izlazak iz krize?

Guverner HNB-a Željko Rohatinski će komentirati rast BDP-a onda kada bude objavljeno cijelo izvješće

Tromjesečni bruto domaći proizvod za treće tromjesečje 2010., prema prvoj procjeni, realno je veći za 0,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2009, objavio je Državni zavod za statistiku. Ovo je prvi put da smo zabilježili rast BDP-a od početka 2009. godine. U teoriji, to bi značilo da je Hrvatska izašla iz recesije. No, nažalost, svi se slažu da kriza neće proći tako skoro.

Podsjetimo, u kolovozu je BDP bio i manji nego što su to analitičari predviđali za drugo tromjesečje, što je dokazivalo duboku krizu u hrvatskom gospodarstvu.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski za Index je komentirao kako se iz objavljenog podatka ne vidi struktura tog rasta, te da će rast BDP-a komentirati onda kada bude objavljeno cijelo izvješće.

Na naše pitanje, znači li to ipak da smo na putu izlaska iz recesije, Rohatinski odgovara:

 "Vjerujem da ne, pretpostavljam da je to rezultat izvoza, no dokle Državni zavod za statistiku ne objavi podatke, mogu samo pretpostavljati".

"Svaki pozitivan postotak je dobrodošao", komentirao je Ivo Josipović informaciju da je Hrvatska ostvarila prvi gospodarski rast nakon što je BDP šest kvartala uzastopno padao. Međutim, predsjednik se složio da je još prerano za optimizam:

"Ne možemo još govoriti da je Hrvatska izašla iz gospodarske krize".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.