Biznis

Hayabusa

Vlak brz kao metak prugom juri 320 km/h

Vlak brz kao metak prugom juri 320 km/h

Putnici, koji će za kartu izdvojiti 1600 kuna, vozit će se u osobnoj kabini

Japanci su predstavili novi levitirajući vlak Hayabusu (Sokol). Putnike će dva puta na dan prevoziti od Tokija do Aomorija i natrag. Na tokijskom željezničkom kolodvoru nastala je takva pomutnja dok su izvozili tirkizni vlak da je jedan od putnika u naguravanju pao na tračnice, piše 24sata.hr

Vlak je, nasreću, tad već stao, a muškarcu su pomogli da se digne na peron na kojem je stajalo više od 1000 ljudi. Vlak je zbog toga na prvu vožnju krenuo sa sedam minuta zakašnjenja, ali je stigao na vrijeme.

Osim što je Japance očarao neobičnim izgledom, zadivljuje i njegova maksimalna brzina od 320 kilometara na sat. No vlakovođe će ga zbog zakona morati štedjeti do sljedeće godine i voziti “samo” 300 kilometara na sat. Za put od Tokija do Aomorija, koji su udaljeni 675 kilometara, trebat će mu 3 sata i 10 minuta. Od Zagreba do Splita, koji su udaljeni željezničkom prugom dugačkom oko 500 kilometara, trebalo bi mu oko dva sata.

No Sokol nije lijep samo izvana. Putnici, koji će za kartu izdvojiti 1600 kuna, vozit će se u osobnoj kabini. Na raspolaganju će imati i poslužitelja koji će ih tijekom puta nuditi hranom i pićem. Kabine su uređene kožnim sjedalima, a ako se putnici umore, mogu i odspavati.

- Pokušat ćemo još poboljšati naše vlakove kako bismo putnicima osigurali još veću udobnost i sigurnost, ali i kako bismo sačuvali okoliš - rekao je Mutsutake Otsuka, predsjednik japanskih istočnih željeznica. Kao da dosad nije učinio dovoljno kako bi zadovoljio ukus i najizbirljivijih.

1600 kuna stoji karta za luksuznu kabinu. U cijenu je uračunat i poslužitelj koji putnike nudi hranom i pićem.

3 sata trebat će vlaku da prevali put dugačak 675 kilometara. Iako mu je maksimalna brzina 320 km/h, vlakovođe će gas stisnuti 'samo' na 300 km/h.

2 sata trebalo bi ovom brzom i modernom vlaku da našom željezničkom prugom, koja je dugačka oko 500 kilometara, stigne iz Zagreba u Split.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.