Biznis

Cetina - oaza za bicikliste i šetače

Talijani miiljunskim projektom vraćaju život u Zagoru

Talijani miiljunskim projektom vraćaju život u Zagoru

Ukupna vrijednost projekta “Medpaths” je 2.013.835 eura, EU financira 85 posto sredstava, 15 posto će izdvojiti korisnici projekta

Do turističke sezone 2012. godine obnovit će se pješačke i biciklističke staze uz Cetinu, uredit će se vidikovac na Tvrđavi Klis, a znatno više će se promovirati kulturno-povijesne vrijednosti Zagore, i to preko europskog IPA projekta “MedPaths”, vrijednog više od 2 milijuna eura, piše slobodnadalmacija.hr

Nakon što je Agencija za razvoj Splitsko-dalmatinske županije zajedno s talijanskim partnerima dobila ovaj projekt iz europskog IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, jučer su se prvi put sastali svi sudionici u projektu. Uz Agenciju za razvoj i talijanske partnere u projektu sudjeluju gradovi Omiš, Sinj, Vrlika, općine Šestanovac, Trilj, Zadvarje i Dugi Rat.

O ciljevima programa govorio je Srećko Radnić, direktor županijske Razvojne agencije. - Počeli smo sa zaštitom i revitalizacijom područja uz Cetinu, a cilj nam je na isti način razviti i ostali dio Zagore te je i ovo jedan od načina kako ponuditi proizvode i usluge te predstaviti kulturna bogatstva tog kraja - kaže Radnić najavljujući da će uskoro formalno biti potpisan sporazum s partnerima iz Italije.

Franco Palotta predstavlja Zajednicu općina Basso Biferno iz regije Molise. - Drago nam je što ćemo na ovaj način nastaviti suradnju s partnerima iz Hrvatske i ovo je jedan od načina koji će vam jamčiti put prema Europi - tvrdi Palotta navodeći kako u njihovoj regiji već imaju dobra iskustva s projektom “Okusi iz bajke”, a to će znanje rado podijeliti sa hrvatskim suradnicima.

Međunarodni projekt predstavio je i Emilio Racotti, predstavnik Zajednice općina Sinello iz regije Abruzzo. - Vaša županija je slična našoj regiji pa će nam to biti dodatno jamstvo za što bolju suradnju - kaže Racotti.

Suradnju s talijanskim partnerima pozdravlja jedan od sudionika programa, Ivica Glavan, sinjski gradonačelnik: - Cetina nas spaja i zato je treba još bolje promovirati, iz gradskih proračuna bi bilo teško financirati ovako važan projekt i zato će nam dobro doći novac iz EU fonda - realan je Glavan.

Ukupna vrijednost projekta “Medpaths” je 2.013.835 eura, EU financira 85 posto sredstava, 15 posto će izdvojiti korisnici projekta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.