Biznis

Ekonomisti kažu

Grčka je dužna 300 milijardi eura, a mi 45

Grčka je dužna 300 milijardi eura, a mi 45

Ekonomisti komentiraju rezultate analiza 'st investa' koji hrvatsku smještaju na 13. mjesto među 57 zemalja pred mogućim bankrotom

Po vjerojatnosti bankrota Grčka je prva, a Hrvatska 13. među 57 zemalja svijeta. Navode to analitičari ST Investa koji objašnjavaju da je rangiranje napravljeno temeljem CDS-ova (credit default swapovi), cijena osiguranja državnih obveznica što izražavaju vjerojatnost da se obveznice neće moći uredno naplatiti, piše slobodnadalmacija.hr

Cijena osiguranja naplate grčkoga državnog duga dosegnula je krajem prošlog tjedna nevjerojatne razine od 22,37 posto na godinu, dok je za Hrvatsku cijena 2,83 posto i porasla je u godišnjoj razini za 10,56 posto.

Ta je cijena početkom ove godine u Hrvatskoj bila 2,55 posto, a krajem prošlog tjedna 2,83 posto, dok je za Grčku taj skok ove godine znatno veći, s 1000 na 2000 posto. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, i makroekonomist Ante Babić smatraju da to i nisu tako loši pokazatelji.

Šantić veli da CDS-ove uzima sa zadrškom, osobito kada se radi o zemljama regije jer njihova tržišta nisu dovoljno likvidna te dodaje da su pravi pokazatelji dugoročni agencijski rejtinzi.

- Istina da se Hrvatska sporije oporavlja, ali smo daleko od Grčke. Hrvatski javni dug s jamstvima iznosi 60 posto BDP-a, grčki iznosi 150 posto i nije problematična njegova razina, već dinamika njegova rasta. Nakon izbora nužna nam je fiskalna konsolidacija, a Grčka nam dobro može poslužiti za ilustraciju što se događa kada se konsolidacija radi pod pritiskom. Grčka konsolidacija je teška i stroža, radi se u kraćim rokovima, što dovodi do negativnih utjecaja na gospodarstvo i do socijalnih otpora - naglašava Šantić.

Ante Babić smatra da Hrvatska za ovogodišnje malo pogoršanje CDS-ova nije zaslužna, već je riječ o kolateralnoj šteti koju su pretrpjeli svi koji su u bilo kakvoj vezi s EU-om i samim tim s Grčkom.

- Daleko smo mi od grčkih pokazatelja, ali je činjenica da posljednje tri-četiri godine naše državne financije nisu održive. Grčka je na rubu bankrota i pitanje je hoće li dobiti 12 milijardi eura da progura ljeto. Naš vanjski dug je 46 milijardi eura, od čega je polovica javni dug, dok je grčki vanjski dug veći od 300 milijardi eura i gotovo cijeli njihov vanjski dug je javni dug. Hrvatska ima velikih potencijala da preokrene trendove, strah me samo da ne ostanemo zemlja vječitih potencijala - kaže Ante Babić.

Ljestvica vjerojatnosti

Grčku na ljestvici vjerojatnosti bankrota ST Investa slijedi Venezuela čiji su CDS-ovi upola manji od grčkih. Iza južnoameričke zemlje su: Portugal, Irska, Argentina, Ukrajina, Libanon, Dubai, Vijetnam, Egipat, Španjolska i Island koji je 12. na toj ljestvici, a slijedi ga Hrvatska.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.