Biznis

Stanovi u Splitu najskuplji

Presušile subvencije za stambene kredite

Presušile subvencije za stambene kredite

Hoće li Vlada dio sredstava namijenjen subvencijama u idućoj godini prebaciti za subvencije u ovoj godini, ili će se program do 2012. obustaviti

Tri i pol mjeseca prije isteka kalendarske godine, država je potrošila sav novac namijenjen subvencioniranju kupnje novih stanova, ukupno 28 milijuna kuna, pa će građani koji do kraja godine kupe stan, čitavu mjesečnu ratu kredita morati plaćati sami, ili će morati pričekati 2012., piše danas.net.hr

Od travnja naovamo, kad je država započela subvencionirati pola mjesečne rate kredita onima koji kupuju svoj prvi i, naravno, jedini stan, isključivo u novogradnji, uz subvenciju su kupljena 1.454 stana, prosječne cijene od 1.369 eura po četvornom metru i veličine 62,38 četvorna metra. Za tu je namjenu država prvotno planirala potrošiti 19 milijuna kuna, no zbog velikog je interesa građana u opticaj "pušteno" još devet milijuna kuna.

APN, državna Agencija za posredovanje u prometu nekretnina, preko koje se subvencija građanima odobravala, u subotu je objavila kako je novac potrošen pa će se za odobravanje subvencije razmatrati još samo zahtjevi pristigli im do tog datuma, 10. rujna.

Ostaje upitno hoće li Vlada, u svojoj predizbornoj "potrošačkoj" euforiji, dio sredstava namijenjen subvencijama u idućoj godini, moguće, prebaciti za subvencije u ovoj godini, ili će se program do 2012. obustaviti. Ne donese li se odluka o prebacivanju dijela novca u ovu godinu, a program se nastavi u idućoj, najgore će proći građani, mahom mladi ljudi, koji će do kraja godine pronaći stan za kupnju, no novaca da ih se subvencionira neće biti, piše Novi list.

Prema posljednjem izvještaju APN-a, ukupno je, unaprijed za godinu dana, bankama na ime subvencije građanima uplaćeno 3,7 milijuna eura, odnosno oko 27,8 milijuna kuna. U Zagrebu je do 8. rujna po ovom modelu kupljeno najviše stanova, 982, po prosječnoj cijeni od 1.439 eura za četvorni metar. Veliko je iznenađenje Dugo Selo, u koje očito, zbog prosječne cijene kvadrata od 1.140 eura, hrle mnogi mladi Zagrepčani, jer je tamo uz subvenciju države kupljeno 67 stanova.

U Rijeci je, po prosječnoj cijeni od 1.328 eura za kvadrat, kupljeno 35 stanova, u Splitu, po najvišoj prosječnoj cijeni u državi, 1.761 eura za kvadrat, tek 32 stana, u Osijeku 36, po prosječnoj cijeni od 999 eura. U Puli je, recimo, kupljen 21 stan, po cijeni od 1.174 eura. Najnižu cijenu stana kupljenog uz subvenciju, od 625 eura za četvorni metar, ima jedini kupljeni stan u Vukovaru.

Zagrebačka banka odobrila je najviše, 738 subvencioniranih kredita, PBZ 318, Erste banka 171, a Raiffeisen banka, primjerice, 72 kredita.

danas.net.hr/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.