Biznis

Pad cijena?

Pričekajte s kupnjom stana: Agencije očekuju pad cijena 2012.

Pričekajte s kupnjom stana: Agencije očekuju pad cijena 2012.

Više od polovice agencija, njih 55 posto, smatra da kamatne stope značajno utječu na volumen prodaje nekretnina

Prema istraživanju o trenutačnom i budućem stanju na tržištu nekretnina, koje je među više od stotinu agencija za posredovanje u prometu nekretnina proveo internet oglasnik www.CentarNekretnina.net , polovica ispitanih agencija očekuje pad cijena stanova u idućih godinu dana, piše novilist

46 posto agencija smatra da je novogradnja nekvalitetna i preskupa u odnosu na starogradnju, dok čak 65 posto agencija smatra da ulazak Hrvatske u EU neće značajnije utjecati na cijene nekretnina. Konačno, pokazalo je istraživanje, više od polovice agencija, njih 55 posto, smatra da kamatne stope značajno utječu na volumen prodaje nekretnina.

Da će cijene stanova u idućih godinu dana pasti, i to u prosjeku za osam posto, uvjereno je 51 posto agencija, pri čemu pad u najvećem broju očekuju agencije iz Šibensko-kninske županije, njih 75 posto, a u najmanjem one iz Istarske županije, njih 67 posto. Kad su cijene najma u pitanju, većina agencija (60 posto) smatra da će cijene najma stanova u idućih godinu dana stagnirati.

Pad cijena kuća predviđa 75 posto agencija za promet nekretninama, i to od prosječnih 10,4 posto. Pad cijena apartmana i vikendica predviđa najviše agencija iz Zadarske županije, zatim one iz Splitsko-dalmatinske županije, dok jedino agencije iz Istarske županije (80 posto njih) ne predviđaju pad cijena vikendica. U narednoj godini većina agencija (63 posto) očekuje pad cijena građevinskih zemljišta, i to za prosječnih 12,2 posto.

Na pitanje podržavaju li ideju stvaranja javnog registra ostvarenih cijena na tržištu nekretnina, većina agencija (71 posto) odgovorila je potvrdno. Oko pitanja je li potrebno pojačati kontrolu državne uprave zbog evidencije svake obavljene kupoprodaje nekretnine, agencije su i ove godine podijeljenog mišljenja.

Da bi kontrolu trebalo pojačati, smatra ih 41 posto, kao razloge navodeći postojanje agencija koje rade na »crno«. No veći dio agencija, njih 59 posto, smatra da je postojeća kontrola dobra, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu , kad je 46 posto agencija smatralo da je postojeća kontrola dobra.

novilist.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.