Biznis

Eugen Novaković:

Smokva je jedinstvena delicija

Smokva je jedinstvena delicija

Delicije od smokve koje se nalaze u ponudi OPG Novaković iz Posedarja danas su plijenile pažnju Zadrana koji su degustirali tradicijske proizvode na Narodnom trgu

Eugen Novaković, nositelj OPG Novaković iz Posedarja, po prvi put izlaže svoje tradicijske proizvode na "Danima sunca", sajmu zdrave hrane i tradicijskih proizvoda.

Inače se bavi proizvodnjom i plasmanom proizvoda od suhih smokava, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, rakija, kantorijonovog ulja. I sami smo se uvjerili u kvalitetu proizvoda od smokve kao što su smokvenjaci, valjušci od smokava, okruglice od smokava s kokosom i medom, te okruglice od smokava s medom i orasima. Njegove se delicije mogu pronaći u Arsenalovoj vinoteci i jednom zagrebačkom restoranu, kao i na sajmovima u Zadru i Hrvatskoj.

"Ljudi još uvijek zaziru od autohtonih bogatstava. Smokva ih asocira na plod koji raste na stablu i na kraju završi na tlu, ali to nije tako, smokva je delicija kakve nema. Bogata je magnezijem i kalcijem. Majke šalju svoju djecu doktorima, tamo im prepišu uzimanje tableta magnezija, a bilo bi bolje da im ponude prirodne izvore - smokve.

Svaki veliki lanac traži tri "K": kvalitetu, količnu i kontinuitet. Mi ove godine imamo oko 300 kilograma suhih smokava. No, moram priznati da je ova godina bila osjetljiva, bila je suša, pa su smokve dobile tanju potkožicu, a inače su vrlo delikatne. Naši stari znali su marendati dvadesetak smokava i malo rakije, pa su uvijek bili zdravi", priča nam Eugen. Smokvu uspoređuje sa srdelom, koja ima bogatu tradicijsku vrijednost u Dalmaciji.

Slatkiši od smokava do sada su se na svim sajmovima pokazali kao hit, tvrdi Eugen. Slijede sajmovi u Vodicama i Eko etno u Zagrebu, a potom Tuheljske toplice. "Proizvod od smokve lijep je za vidjeti, ali i probati. Sve se radi ručno. To iziskuje vremena i pažnje. Volim kazati kako su to proizvodi mora, sunca i kamena, ali i ljubavi. Ništa se ne može bez ljubavi".

Eugen Novaković često gostuje na sajmovima, pa nas je zanimalo kakva je situacija na tom polju, ima li u Zadarskoj županiji mjesta za manje domaće izlagače.

"U Zadarskoj županiji imamo desetak poljoprivrednih zadruga. Sve one djeluju svaka za sebe. Ima inicijativa sa strane Županije i Grada Zadra da se objedine, pa bi proizvođači različitih domaćih, autohtonih proizvoda imali mjesto stalnog izlaganja. To bi trebalo biti u sklopu novog Turističko-informativnog centra, koji bi se izgradio na mjestu Stare bolnice na Poluotoku. Tu bi nudili svoj asortiman, a onda bi svoju trgovinu otvorili i u Zagrebu, vjerujem da bi to bilo odlično", zaključuje Eugen Novaković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.