Eugen Novaković:
Smokva je jedinstvena delicija
Delicije od smokve koje se nalaze u ponudi OPG Novaković iz Posedarja danas su plijenile pažnju Zadrana koji su degustirali tradicijske proizvode na Narodnom trgu
Eugen Novaković, nositelj OPG Novaković iz Posedarja, po prvi put izlaže svoje tradicijske proizvode na "Danima sunca", sajmu zdrave hrane i tradicijskih proizvoda.
Inače se bavi proizvodnjom i plasmanom proizvoda od suhih smokava, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, rakija, kantorijonovog ulja. I sami smo se uvjerili u kvalitetu proizvoda od smokve kao što su smokvenjaci, valjušci od smokava, okruglice od smokava s kokosom i medom, te okruglice od smokava s medom i orasima. Njegove se delicije mogu pronaći u Arsenalovoj vinoteci i jednom zagrebačkom restoranu, kao i na sajmovima u Zadru i Hrvatskoj.
"Ljudi
još uvijek zaziru od autohtonih bogatstava. Smokva ih asocira na plod koji raste na stablu i na kraju završi na tlu, ali to nije tako, smokva
je delicija kakve nema.
Bogata je
magnezijem i kalcijem. Majke šalju svoju djecu doktorima, tamo im prepišu
uzimanje tableta magnezija, a bilo bi bolje da im ponude prirodne izvore -
smokve.
Svaki veliki lanac traži tri "K": kvalitetu, količnu i
kontinuitet. Mi ove godine imamo oko 300 kilograma suhih smokava. No, moram priznati da je ova godina bila osjetljiva, bila je suša, pa su smokve dobile tanju potkožicu, a
inače su vrlo delikatne. Naši stari znali su marendati dvadesetak
smokava i malo rakije, pa su uvijek bili zdravi", priča nam Eugen. Smokvu
uspoređuje sa srdelom, koja ima bogatu tradicijsku vrijednost u
Dalmaciji.
Slatkiši od smokava do sada su se na svim sajmovima
pokazali kao hit, tvrdi Eugen. Slijede sajmovi u Vodicama i Eko etno u
Zagrebu, a potom Tuheljske toplice. "Proizvod od smokve lijep je za vidjeti, ali i probati.
Sve se radi ručno. To iziskuje vremena i pažnje. Volim kazati kako su
to proizvodi mora, sunca i kamena, ali i ljubavi. Ništa se ne može bez
ljubavi".
Eugen Novaković
često gostuje na sajmovima, pa nas je zanimalo kakva je situacija na
tom polju, ima li u Zadarskoj županiji mjesta za manje domaće izlagače.
"U
Zadarskoj županiji imamo desetak poljoprivrednih zadruga. Sve one
djeluju svaka za sebe. Ima inicijativa sa strane Županije i Grada Zadra
da se objedine, pa bi proizvođači različitih domaćih, autohtonih
proizvoda imali mjesto stalnog izlaganja. To bi trebalo biti u sklopu
novog Turističko-informativnog centra, koji bi se izgradio na mjestu
Stare bolnice na Poluotoku. Tu bi nudili svoj asortiman, a onda bi svoju
trgovinu otvorili i u Zagrebu, vjerujem da bi to bilo odlično",
zaključuje Eugen Novaković.
Vezane vijesti
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Izdvojeno
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.