Biznis

Revolucija

Dicmo: Ernest čuva vino u velikim "jajima"

Dicmo: Ernest čuva vino u velikim

Za što kvalitetniju proizvodnju vina Tolj se konzultira sa svjetski renomiranim enologom iz Bordeauxa

U Saints Hills Winnary u Dicmu vino se pravi i u betonskim jajima. Nova metoda stigla je iz Francuske, a u betonskim jajima od 1600 litara dozrijevaju malvazija i chardonnay, piše 24sata.hr

– U Hrvatskoj smo, vjerojatno, prvi koji ih upotrebljavaju. Betonska jaja su u prednosti nad inox bačvama jer ne treba vino miješati tijekom fermentacije. Talog se sam miješa zbog njihova oblika. Osim toga, nemaju nikakav utjecaj na miris i okus vina koje dozrijeva u njima - objasnio je enolog Tomislav Svalina iz tima Saints Hills vinarije na pola puta između Dugopolja i Sinja.

Saints Hills Winnary projekt je poduzetnika Ernesta Tolja, vlasnika Eurocable grupe, domaćeg proizvođača električnih kabela. Za što kvalitetniju proizvodnju vina Tolj se konzultira sa svjetski renomiranim enologom iz Bordeauxa.

- Michel Rolland s timom prati proizvodnju naših vina – od vinograda do bačve. On nam je i preporučio nabavku betonskih jaja - rekao je Svalina.

U vinariji su četiri betonska jaja od 1600 litara i tri od 600 litara koja služe za proizvodnju bijelog vina. Upotrebljavaju i betonske tankove za fermentaciju dingača. U jajima se pravi trećina “nevine” – mješavine od 70-ak posto istarske malvazije sa chardonayem. Ostatak hvaljene “nevine” dozrijeva u bačvama od inoxa i drveta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.