Biznis

Prognoza smanjena

Moody's snizio prognozu za Hrvatsku

Moody's snizio prognozu za Hrvatsku

Linić ocjenjuje kako promjena prognoze neće bitno utjecati na troškove naših zaduženja

Agencija Moody's snizila je gospodarsku prognozu za Hrvatsku sa stabilne na negativnu. Iako je prognoza smanjena, Hrvatska je zadržala kreditni rejtig Baa3 - jedan korak od tzv. smeća. Moody's odluku obrazlaže činjenicom da na hrvatsko gospodarstvo negativno utječe loše stanje u EU-u, piše HRT

Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita. Moody's navodi da bi daljnji pritisak za hrvatski rejting mogao proisteći od nepovoljnih trendova u bankovnom sektoru - moguće smanjeno financiranje stranih banaka za podružnice u Hrvatskoj. Strane banke kontroliraju oko 90 posto hrvatskog bankovnog sustava.

Današnjim snižavanjem prognoze za hrvatski rejting, Moodys je izjednačio svoju ocjenu s ocjenama S&P-a i Fitch Ratingsa. U skladu s time, Moody's je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi 'A1' te za plafon za depozite u inozemnoj valuti 'Ba1'. Plafoni za obveznice i depozite u lokalnoj valuti zadržani su na 'Aa1', odnosno 'A1'.

Linić: Ipak nisam toliki pesimist

Moramo znati da S&P i Fitch već od lani imaju negativne prognoze pa možemo reći da su se agencije izjednačile u tome, izjavio je ministar gospodarstva Slavko Linić u stanci savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu. Linić ocjenjuje kako promjena prognoze neće bitno utjecati na troškove naših zaduženja, ali ga zabrinjava što je Moody's promijenio mišljenje da je u ovoj godini moguće okrenuti trendove. Dodao je da ipak nije toliki pesimist te da smatra da drugi kvartal ne bi trebao utjecati na kreditni rejting.

Čačić: Ovo je najbolje što možemo imati 

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je da su kreditne agencije jedino Hrvatskoj, koja je u skupinama zemalja s istom razinom ugroženosti, zadržale rejting. Ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska, i ne samo tranzicijska zemlja, u Europi u ovom trenutku ima, dakle zadržan kreditni rejting i to je jako važno, rekao je Čačić.

Popijač: Sve što čini Vlada ide na teret gospodarstva

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač (HDZ) očekivao je smanjenje prognoze jer, kako je rekao, sve što čini hrvatska Vlada ide na teret gospodarstva i građana. Naglasio je da je povećanje PDV-a izravni udarac na potrošnju građana koji ima posljedice i na potražnju, a i na rast industrijske proizvodnje. Svakodnevni udari na gospodarstvenike prijetnjama iz Vlade da će se dogoditi ovo ili ono, ili izjave da su lopovi i kriminalci, demotivira gospodarstvo da investira i da se razvija, rekao je Popijač. Za Čačićeve najave o otvaranju investicijskog ciklusa Popijač je rekao kako je bilo obećano da će se do 1. lipnja, dakle danas, otvoriti na stotine natječaja za obnovu školskih pročelja i ostalo.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.