Biznis

pozitivni pomak

S&P povećao izglede za Hrvatsku

S&P povećao izglede za Hrvatsku
Goran Ferbezar/PIXSELL

Povećanje izgleda agencija je pojasnila bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo i bržom konolidacijom javnih financija nego što se procjenjivalo

Agencija Standard & Poor‘s zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na istoj razini, no povećala je izglede s negativnih na stabilne. To je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Povećanje izgleda agencija je pojasnila bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo i bržom konolidacijom javnih financija nego što se procjenjivalo.

Analitičari S&P-a očekuju nastavak povoljnijih trendova i u idućoj godini. jer je ističu politička neizvjesnost smanjena nakon stabilnijeg rezultata na prijevremenim parlemntarnim izborima u rujnu.Ipak, rejtinzi vezani uz Hrvatsku ostaju ograničeni visokim, iako padajućim, deficitom opće države", poručuju iz agencije.

Analitičari S&P-a očekuju da će rast gospodarstva idućih nekoliko godina u prosjeku iznositi oko 2,5 posto.

U isto vrijeme, upozoravaju, Hrvatska ostaje ranjiva na negativne vanjske ekonomske šokove i na svoju ovisnost o turističkom sektoru, koji pridonosi BDP-u s oko 20 posto.
 


Reci što misliš!