Biznis

Domaća kužina, vrhunska gastronomija

Gurmanski san u Vodnjanu - 8. Dani mladog maslinovog ulja

Gurmanski san u Vodnjanu - 8. Dani mladog maslinovog ulja

Domaća kužina, vrhunska gastronomija, stare vodnjanske užance, slastice i domaći kruh – sve s mladim maslinovim uljem

Drugi dan manifestacije posvećene mladom maslinovom ulju započeo je s mnoštvom posjetitelja koji su uživajući u ovim sunčanim jesenskim danima došli u Vodnjan.

Pripreme u gastro cooking showu započele su rano jer se već oko 12 sati krenulo s degustiranjem prvih jela u pripremi profesora i učenika Turističko ugostiteljske škole „Anton Štifanić" iz Poreča. Na meniju se mogao naći cijeli spektar mesnih i ribljih specijaliteta od istarske maneštre sa slancem, šuga od srne s tjesteninom, pečenja od jelena s palentom, ragua od boškarina, filea orade s kremom od krumpira i rajčice, šuga od vepra sa šurlicama do vrhunskih gastronomski delicija iz ruku chefa Roberta Perića poput medvjeda u kakau i čokoladi sa confit-om od pomidora, sporo kuhajućeg mladog vepra sa trubačicama i glaziranim mladim lukom, pečenih rebra od istarskog tovara i juhe od kukuruza sa martinčicama i pačjim prsima.

U svakodnevnim radionicama slastica pripremali su se čokoladni mousse s mladim maslinovim uljem, juha od čokolade i domaća štrudla od jabuke. Dulcisov sladoled Gelato antico s okusom kokosa i čokolade, jogurta s trešnjom, smokve, maslinovog ulja i tartufa, keksa i lješnjaka predstavljen je također na Danima ulja.

Kroz cooking show svoje je gurmansko umijeće pod nazivom „Gala menu" pokazalo trinaest mladih kuharskih snaga iz poznatih istarskih i kvarnerskih restorana i konoba, Grand Hotela Palazzo, Hotela San Rocco, konobe Vinja, Dorina, Beccacia, Gourmet, Kažun, Orka, Nono, Tramerka, restorana Dvi murve, Hotela Kaštel Motovun i Hotela Letan. U popodnevnim satima kuharske palice preuzeli su istarski gradonačelnici, Valter Flego, Renato Krulčić, Tulio Demetlika i domaćin Klaudo Vitasović uz gosta, hvarskog gradonačelnika Pierina Bebića.

Edukativni program u sklopu 8. Dana mladog maslinovog ulja, započeo je vođenom degustacijom maslinovih ulja, za sve ljubitelje koji se žele dodatno educirati u stručnom degustiranju ulja.

Dok su svi zainteresirani, koji su željeli svoje vlastito, domaće ulje dati u ruke stručnjaka na brzu ocjenu, to mogli učiniti u Oil baru unutar šatora. O utjecaju filtracije na kvalitetu i sastav djevičanskih maslinovih ulja predavanje je održala dr. sc. Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Uslijedila su predavanja prof. dr.sc. Olivere Koprivnjak na temu Prehrambene i zdravstvene tvrdnje kod sortnih istarskih maslinovih ulja te dr.sc. Davorina Bažulića iz Zagreba koji je govorio o mogućim štetnim utjecajima okoliša na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost maslinovog ulja.

Večernjim zabavnim programom, kojeg je uveličala pazinska etno grupa Veja završio je drugi dan 8. mladih maslinovih ulja.

U nedjelju je na programu novi niz vrhunskih poslastica poput „Istarske kužine", „Bumbarskih užanci u kužini", „Skute i ulika u isten pijatu", „Maneštre naših nona", „Umjetnici u pijatu - profesori za katedrom", „Gušti i profumi Brijunske kužine" i za kraj već tradicionalne palačinke vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.