Biznis

Nema koristi od luksuza

Vlada ukinula porez na nakit, krzno, kožu reptila...

Vlada ukinula porez na nakit, krzno, kožu reptila...

Vladajući su danas ukinuli posebni porez na luksuzne proizvode jer smatraju da je ta mjera donosila premalo sredstava u proračun, a s druge strane zakočila je rad malih poduzetnika - zlatara, krznara, urara.

Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode donesen je 2010. godine, a odnosio se na dodatno oporezivanje nakita i srodnih proizvoda, satova, odjeće i obuće od krzna i od kože reptila, pirotehničkih proizvoda, oružja, bjelokosti, kornjačevine, koralja, sedefa itd. Ministar financija Slavko Linić taj je zakon danas ukinuo.

'Ne vidimo svrsishodnost ovog zakona, pogotovo nakon ulaska u EU. Sektori koji prodaju te proizvode trpjeli su negativne rezultate zbog ovog zakona. Prihodi u proračunu od posebnog poreza 2011. godine bili su 24 milijuna kuna, od čega se čak 20 milijuna odnosi na nakit i plemenite metale. Svi zlatari u Hrvatskoj imali su negativne efekte i pad prometa', rekao je Linić.

'To je simboličan prihod za proračun, a ulaskom u EU svi se ti proizvodi mogu po jeftinijoj cijeni kupovati u susjednim gradovima koji nisu tako daleko od Hrvatske. Tako ćemo mi izgubiti i ovaj porez, a i PDV, te stoga ukidamo ovaj zakon', rekao je Linić.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako zakon zvuči 'jako lijepo' već u samom svom nazivu, ali kaže da se njime nije ništa postiglo: 'Što si napravio? Oštetio si poduzetnike, a ništa nisi dobio. Možeš kupiti krzneni kaput u drugoj zemlji, ogrnuti ga preko sebe kad prelaziš granicu i to je to.'


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.