Biznis

Analiza trendova...

Godišnja analiza cijena: Evo što je najviše poskupjelo

Godišnja analiza cijena: Evo što je najviše poskupjelo

Sasvim je jasno da su poskupljenja obuhvatila najvažnije kategorije proizvoda

Zanima li vas koliko su jeftinije ili skuplje namirnice u odnosu na prošlu godinu? Godišnja analiza cijena u supermarketima je pokazala da je većina cijena otišla gore, a aktualna politika je utjecala jedino na jeftiniju cijenu dječje hrane, piše danas.hr

Analiza trendova poskupljenja i pojeftinjenja u odnosu na prosinac prošle godine pokazuje da su podaci porazni, piše portal Supermarketi.info. Od 63 artikla koji su pokazali trend promjene cijene, čak 43 ih je poskupjelo, a samo 20 pojeftinilo.

Kad se promotre tablice trendova, sasvim je jasno da su poskupljenja obuhvatila najvažnije kategorije proizvoda, a najkritičnije je s voćem i povrćem, brašnom, mliječnim proizvodima, mesom i jajima.

Najviše su, po podacima, poskupjeli grah (za 72,57%), zatim
kruška abatta (69,27%), jabuka idared (57,48%), pa naranča (52,73%), žuti luk (48,31%) te rajčica (43,34%). Brašno glatko TIP 550 je skuplje 24,15%, a jedan tip jogurta je poskupio čak 44,98%.

Pojeftinjenja su unatrag 12 mjeseci ponajprije vezana uz dječju hranu, što je posljedica spuštanja stope PDV-a za dječju hranu na 10%, a od važnijih namirnica pojeftinio je samo šećer. Ostala pojeftinjenja nije potrebno posebno isticati, kažu autori analize, jer doista pripadaju kategoriji manje važnih artikala.

danas.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.