Biznis

Poticanje na kazneno djelo

Udruga Franak prijavljuje HNB DORH-u

Udruga Franak prijavljuje HNB DORH-u

Udruga Franak koja se bori za prava građana koje su opteretili krediti u 'švicarcima' sutra će kazneno prijaviti Hrvatsku narodnu banku (HNB) Državnom odvjetništvu.

'HNB je propustio unazad deset godina spriječiti banke da ugovaraju jednostrani način promjena kamatnih stopa u ugovorima s korisnicima kredita, čime su povrijedili članak 20. i 37. Kaznenog zakona, koji govore o nečinjenju i poticanju na kazneno djelo. HNB i na svojim stranicama piše da banka može mijenjati kamatu, što je zabranjeno prema odredbama Zakona o obveznim odnosima', kazao je za tportal Goran Aleksić iz Udruge Franak najavljujući da će sutra predati kaznenu prijavu DORH-u protiv HNB-a.

Još prije mjesec dana iz Udruge Franak požalili su se kako HNB ignorira prijavu protiv Zagrebačke banke i Splitske banke zbog 'nezakonita dovođenja klijenata u zabludu vezano uz primjenu nove zakonske regulative', smatrajući da centralna banka nije reagirala nikakvim regulatornim aktivnostima. HNB se nije očitovao ni nakon požurnice poslane prije dva tjedna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.