Biznis

Prijedlog

HND za manji PDV na sve informativne novine

HND za manji PDV na sve informativne novine

HND je podržao Vladin prijedlog smanjenja PDV-a za novine s deset posto na pet posto od 1. srpnja. No, smatra da bi ono trebalo vrijediti i za informativne tjednike.

Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je novinare, urednike i predstavnike nakladnika u novinskim redakcijama na pregovore i skoro donošenje statuta medija, kojima će urediti međusobni odnosi novinara, urednika i nakladnika te imenovanja i razrješenja glavnih urednika.

'Sigurni smo da će to biti značajan pomak u unutarredakcijskoj demokraciji, u slobodi i u odgovornosti urednika i novinara i da će pozitivno utjecati na kvalitetu novina.', ističu u HND-u.

HND podsjeća da je donošenje statuta medija uvjet Vladinog prijedloga Saboru da se od 1. srpnja snizi PDV na dnevne novine koje imaju najmanje 25.000 riječi autorskih tekstova. Također, napominju da je HND davno i Ministarstvu kulture i upravama u novinskim redakcijama poslao prijedlog o tome kako je moguće efikasno oživotvoriti medijske statute.

HND podržava sniženje PDV-a na dnevne novine, ali smatra da bi to porezno sniženje trebalo biti primijenjeno na sve informativne novine, dakle i na informativne tjednike, ma koliko bilo teško klasificirati i odrediti koji su ti tjednici. 'Ako pak porezna olakšica ostaje u primjeni samo za dnevne novine, onda smatramo da bi ona trebala biti primijenjena na sve dnevnike, bez ograničenja čije bi mjerilo bilo - koje novine sadrže a koje ne sadrže 25.000 riječi autorskih tekstova.', upozorava HND u priopćenju.

'Vladina odluka i prijedlog značajan je ustupak novinskoj industriji koja je doista iznimno ugrožena ekonomskom krizom, vrlo brzim promjenama u medijima i u novinarstvu ali svakako i neodgovornim ponašanjem pojedinih medijskih vlasnika. Upravo zbog toga što Vlada očito želi pomoći novinama, nema valjanog kriterija po kojima bi pomogla samo nekima.', zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.