Biznis

Agrokorova pozajmica od 17 milijuna kuna s kamatom od 639 tisuća kuna

Pavićev EPH dužan više od pola milijarde kuna

Pavićev EPH dužan više od pola milijarde kuna

Prema podacima koje je objavio EPH najveći dio dugovanja odnosi se na kredite prema bankama i to u iznosu od 429 milijuna kuna

EPH, Gloria Grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini koji pripadaju medijskom mogulu Ninoslavu Paviću dužni su financijskim institucijama, državi, dobavljačima te srodnim tvrtkama najmanje 508 milijuna kuna!

Naime, tako pokazuju financijski podaci koji su se našli među dokumentima za predstečajnu nagodbu iz kojih je razvidno da se od glavnih vjerovnika traži otpis duga u visini od 40 posto!

Ostatak duga misli se namiriti prodajom nekretnina u vrijednosti od 118,6 milijuna kuna, smanjenjem zaduženosti kroz "mezanin" (tzv. hibridno financiranje putem duga i vlasničkog kapitala gdje se dug možebitno pretvara u vlasničke udjele) u iznosu od 212 milijuna kuna te reprogramom 91,3 milijuna kuna duga uz otplatu kroz 8 godina uz poček od 18 mjeseci.

Agrokorova pozajmica od 17 milijuna kuna s kamatom od 639 tisuća kuna

Podsjetimo kako je Fina u ekspresnom roku početkom lipnja deblokirala račune Pavićevih tvrtki, a na temelju potpisane izjave da su spremni ići u predstečajnu nagodbu. Predstečajni postupak krenuo je od 28. svibnja ove godine.

Prema podacima koje je objavio EPH najveći dio dugovanja odnosi se na kredite prema bankama i to u iznosu od 429 milijuna kuna. Glavnica kredita prema Hypo banci iznosi 156 milijuna kuna, HAAB-u 101 milijuna kuna, ZABA 115 milijuna kuna, RBA 12,5 milijuna kuna, RBA i HBOR-u 13 milijuna kuna te HBOR-u 8,7 milijuna kuna. Kredit je dao i Agrokor u visini od 17 milijuna kuna, a tvrtka Ivice Todorića nalazi se na listi s ostalim bankama. Kamate na taj kredit iznose 639 tisuća kuna.

Pavić kao privatna osoba dužan EPH 12 milijuna kuna

Obveze za poreze i doprinose odnosno prema Ministarstvu financija iznose 7,6 milijuna kuna, a ukupni dug prema državnim tvrtkama i institucijama iznosi 21.8 milijuna kuna. Obveze prema zaposlenima iznose 4,5 milijuna kuna, stoji u financijskom izvještaju za EPH tvrtke Ninoslava Pavića.

S druge pak strane EPH od države potražuje 4,5 milijuna kuna, a zanimljivo je kako su ukupna potraživanja 184 milijuna kuna od čega se 114 milijuna kuna odnosi na potraživanja prema povezanim tvrtkama!? Isto tako iz izvješća je vidljivo da je privatna osoba Ninoslav Pavić dužan EPH 12,2 milijuna kuna!

Pripajanje svih tvrtki u EPH

Pavić je predao FINI i program financijskog restrukturiranja u kojem predlaže dokapitalizaciju od 60 milijuna kuna, pripajanje svih tvrtki koje su u vlasništvu EPH (Slobodna Dalmacija i ostali) te ukidanje svih jamstava za kredite tvrtke što su dale povezane tvrtke.

Od banaka se traži otpis redovnih i zateznih kamata te otpis 40 posto duga na ime poreza i doprinosa i to na način da se preostalih 60 posto duga prolongira na 4 godine bez kamata nakon počeka od godinu dana. Isti model žele dogovoriti i sa svim ostalim dobavljačima. Otpis 40 posto duga Pavić traži i od suvlasnika Ost Holding GMBH Austrija s obzirom da ima obvezu za neisplaćenu dobit. Tu je i reprogram obveza prema autorskim ugovorima i RPO ugovorima.

Smanjivat će se broj zaposlenih

Dug prema financijskim institucijama i prema kreditorima mislim se podmiriti kroz refinanciranje druga kroz dugoročni kredit. Plan i program restrukturiranja tvrtke podrazumijeva i smanjenje broja zaposlenih i angažiranih suradnika, no nema detalja o kojem se broju radi.  


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.