Biznis

Zahuktavanje

Orban nudi dionice, Milanović vjeruje u dogovor za stolom

Orban nudi dionice, Milanović vjeruje u dogovor za stolom

Kako riješiti hrvatsko-mađarski spor oko INA-e, a koji je eskalirao nakon raspisivanja Interpolove tjeralice za čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadijem? Za premijera Milanovića dileme nema - pregovorima, za stolom. Da su dobri odnosi važniji od udjela u nekoj kompaniji, poručio je mađarski šef Vlade Orban. U međuvremenu, još se jednom oglasio DORH i pojasnio da nema izgubljenih u prijevodu i da je uhidbeni nalog poslan i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Banski dvori još su jučer poslali smirene poruke u smjeru Budimpešte, a potom se oglasio i mađarski premijer. Važniji su nam dobri odnosi nego vlasništvo u INA-i, stoga neka Hrvatska razmotri otkup dionica u vlasništvu MOL-a, poručuje Viktor Orban.

"Postoji i civilizirani način, ne treba nikoga uhititi, ne treba nikoga sumnjivim optužbama oklevetati, to nije u redu. Osim ovog konkretnog slučaja postoji još 4-5 drugih slučajeva, u kojima se spominju najpoznatije osobe cjelokupne mađarske privrede. Postoji li potreba za tim? Dakle, ako im je cilj da preuzmu u ruke ovu privrednu granu, da preuzmu ove dionice, onda idemo svesti račune - dogovorimo se", rekao je Orban.

"Oko uhićenja se ne može dogovarati, državni odvjetnik je neovisan, a ovaj problem je naslijeđen. Sada je sve na sudovima. Volio bih da svega ovog nema", odgovorio je Orbanu sa službenog puta u BIH, hrvatski premijer Zoran Milanović koji se nada da cijela situacija neće utjecati na vrijednost dionice. "Zanima nas INA-e, njena vrijednost, radna mjesta", rekao je Milanović:

"Čuo sam i vidio da Mađarska država kao dominantan dioničar u MOL-u , doduše ima 1/4 dionica, predlaže da se MOL-ov udio u INA-i proda hrvatskoj državi po pravu prvokupa ili nekom drugom tko je zainteresiran. Ne znam je li po mađarskom zakonu to baš moguće, ne znam koji je utjecaj države kao dioničara. Možda je dominantan, možda ta preporuka ima izvršnu snagu, ali to sve skupa moramo dogovoriti s njima za stolom u okviru pregovora", izjavio je Milanović.

Za pregovore je zadužen ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. On ponavlja: "Kad se MOL obrati Vladi s konkretnim zahtjevom, zauzet ćemo stav". Koliko je realno da Hrvatska kupi dionice znajući da je državna blagajna prazna? Uvijek postoji opcija zaduženja. Premijer ponavlja da nije kockar.

"Neću se kockati s državnim finacijama, štitit ćemo nacionalne interese ali ne na način da ulazimo u nepredvidive aranžmane i eventualno oštetim državni proračun".

A nakon informacija iz Mađarske da je uhidbeni nalog za šefom MOL-a Hernadijem stigao na hrvatskom jeziku, koji nije službeni, stoga po njemu neće postupati, već čekaju verziju na engleskom, DORH je priopćio da su poslali nalog na hrvatskom i engleskom i to izravno Ministarstvu pravosuđa Mađarske. Hernadija se tereti da je s 10 milijuna eura mita Ivi Sanaderu, MOL-u osigurao upravljačka prava u INA-i.

Situaciju oko INA-e i MOL-a neće riješiti, ali na rješavanju problema koji je nastao u odnosima dviju država u Budvi će večeras raditi šefovi diplomacija Janos Martony i Vesna Pusić:

"Vjerujem da je apsolutni interes suradnja i razgovor i rješavanje ove situacije koja je eskalirala više nego je bilo potrebno", poručila je Pusić iz Dubrovnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.