Biznis

350.000

Koje su mjere HZZ-a za smanjenje rekordnog broja nezaposlenosti?

Koje su mjere HZZ-a za smanjenje rekordnog broja nezaposlenosti?

Rekordan broj nezaposlenih u Hrvatskoj ponovo je prešao psihološku granicu od 350.000, dok je slobodnih radnih mjesta na zavodu za zapošljavanje tek 4.275, od čega 842 u Zagrebu.

 

U razgovoru za Media servis Irena Matejčić, rukovoditeljica odjela analitike i statistike HZZ-a, navela je da su među najtraženijim zanimanjima konobari, diplomirani ekonomisti, prodavači, odgojitelji, komercijalisti, čistačice, administrativni službenici, frizeri, medicinske sestre i kuhari. A radnih mjesta u proizvodnji gotovo da i nema, ili se traži mali broj radnika.

"Broj nezaposlenih do 31.10. 2013. u područnom uredu Zagreb, koji pokriva grad Zagreb i Zagrebačku županiju bio je 66.327 to je za 3,75 više u odnosu na prošli mjesec, i za 7 % više u odnosu na isti mjesec prošle godine."

Upravo zbog tih poražavajućih brojki Zavod nudi niz mjera kojima se broj nezaposlenih pokušava smanjiti.

" Kao što su potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove. Znači to je paleta mjera, posebno sa naglaskom na paletu mjere za paket za mlade koji j krenuo tijekom sedmog mjeseca, gdje smo pokušali kao zavod usmjeriti i naše savjetnike i mlade ljude do 29 godina života. I posebna se skupina savjetnika bavi upravo njima, i postoje posebni paketi namijenjeni isključivo njima", istaknula je Marija Halić, rukovoditeljica odsjeka posredovanja i pripreme za zapošljavanje.

Jedna od tih mjera je i pomoć pri samozapošljavanju. Za Media servis Siniša Milković, stručni savjetnik HZZ-a za samozapošljavanje, objasnio je tko sve može dobiti potpore.

"Znači same potpore za samozapošljavanje se mogu odobriti bilo kojoj osobi koja je prijavljena u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, koja napiše odgovarajući zahtjev i poslovni plan. Potpore se odobravaju za registraciju obrta, trgovačkih društava i samostalne djelatnosti. Iznosi potpore se kreću od 18 880 kuna do 35 401 kune. Ta visina iznosa ovisi o stručnoj spremi osobe, i ovisi o pravnom obliku kroz koji će se realizirati sama potpora", istaknu je Milković.

Osim financijske potpore, savjetnici nezaposlenima pomažu i u sastavljanju financijskog i poslovnog plana. Prioritetnih obrta nema, tako da svatko ima priliku uz pomoć stručne pomoći dobiti sve informacije o otvaranju vlastitog obrta.

Osim potpore u samozapošljavanju, Zavod nudi i projekte prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja za ona zanimanja koja su potrebna na tržištu rada.

"Uvijek gledamo da se ide grupno, iz razloga što se tada grupa priprema za tržište rada i za vrijeme obrazovanja ona je i dalje prijavljena na evidenciji Zavoda. Ima novčanu pomoć za vrijeme obrazovanja, troškove prijevoza, lječničke preglede. Brinemo o njima za vrijeme obrazovanja da ih pripremimo za tržište rada", rekla je Ljiljana Špoljarić, rukovoditeljica odjseka mjera aktivne politike zapošljavanja.

Prioritet za uključenje u programe stručnog osposobljavanja imaju osobe mlađe od 30 godina, te one starije od 50, pod uvjetom da su minimalno mjesec dana prijavljeni na Zavod za zapošljavanje. Oni koji su u kategoriji između, moraju biti prijavljeni barem godinu dana. U ovoj godini je Zavod kroz te programe osposobio 360 osoba, od kojih se većina stalno zaposlila.

Osim aktivnih mjera, Zavod radi i na informiraju zaposlenih i nezaposlenih i to kroz program CISOK ( Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri) gdje građani svakodnevno bez najave mogu doći u prostorije Centra, i to na lokacijama Pučko otvoreno učilište, i u Višeslavovu 7, po savjet za lakši pronalazak posla, ili profesionalnu orijentaciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.