Biznis

Moglo bi doći do poremećaja na tržištu

Nema oglašavanja nekretnina bez energetskog cerfitikata

 Nema oglašavanja nekretnina bez energetskog cerfitikata

Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK dobilio je tumačenje odredbi Zakona o gradnji koje se odnose na oglašavanje. Prema ovom Zakonu svaka nekretnina koja će se od 1. siječnja prodavati ili iznajmljivati mora imati energetski certifikat, piše Narodni list

Ukoliko se agenti za prodaju nekretnina ne budu pridržavali Zakona on predviđa kažnjavanje agenata i agencija.Kazne su i 30 tisuća kuna za jednu nekretninu. Isto tako nekretnine bez certifikata ne mogu se oglašavati u medijima.

Na tržištu je trenutno 100 tisuća nekretnina bez certifikata, pa bi se ovim Zakonom koji stupa na snagu 1. siječnja moglo dovesti do kolapsa u poslovanju agencija za prodaju nekretnina.

Dubravko Ranilović predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK upozorava kako bi ovim Zakonom moglo doći do poremećaja na tržištu.

Inače, na hrvatskom tržištu se od recesije posljednjih godina bilježi značajan pad prodaje nekretnina, a što se tiče cijena one su minimalno pale u odnosu na razdoblje od prije 2008. godine.

Narodni list


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.