Biznis

Tribina o razvojnim perspektivama Jadrana

Toni Vidan: Vlada kreće u iracionalnu eksploataciju plina i nafte u Jadranu

Toni Vidan: Vlada kreće u iracionalnu eksploataciju plina i nafte u Jadranu

Ususret izborima za Europski parlament, a s ciljem približavanja europskih politika građanima Udruga Otočni sabor i GONG u Preku su organizirali tribinu o razvojnim perspektivama Jadrana.

Tako se uz ostalo moglo čuti kako će Jadransko - jonska strategija, čiji nacrt bi trebao biti gotov do lipnja/srpnja ove godine, utjecati na budućnost malog ribarstva u Hrvatskoj. To je jedno od pitanja na kojemu bi budući hrvatski europarlamentarci trebali surađivati i savjetovati se s civilnim sekotorm. To smatra ekološki aktivist Toni Vidan, koji je uključen u europska tijela u kojima surađuju Kosmisija i nevladine udruge.

Cijela jadranska Hrvatska ima mnogo potencijala za iskorištavanje i na koncu izvoz zelene energije, a naša Vlada kreće u nekakvu iracionalnu eksploataciju plina i nafte u Jadranu. To je dokaz o nebrizi svih dosadašnjih Vlada o našem moru, rekao je Vidan.

Svoja iskustva s Europskim parlamentom sinoć je prenio Denis Barić, predsjednik Otočnoga Sabora koji je nedavno boravio na raspravama o malom ribarstvu u Europskom parlamentu.

Otočni Sabor je od 13. travnja ove godine u Registru transparentnosti Europske komisije i u tijeku je akreditacija za Europski parlament. Tako sada kao udruga možemo sudjelovati u javnim savjetovanjima I na taj način pomoći našim budućim europarlamentarcima oko donošenja euro-zakona koji mogu utjecati na malog čovjeka u Hrvatskoj, rekao je Barić.

Ugledni stručnjak za ribarstvo prof. dr. Alen Soldo naveo je niz konkretnih primjera kako našu administraciju nije ni najmanje briga za Jadransko more. Tako je naveo nedavni primjer kada se u Splitu potpisivao i dogovarao broj ribolovnih dana za plivaričare.

U tom trenutku sve mediteranske zemlje su bile za okruglim stolom. Samo jedna delegacija u tom trenutku nije bila za stolom. Pogodite koja. Oni su sjedili vani i pili kavu. I onda potpisali umjesto dosdašnjih 330 dana 180 ribolovnih dana. I onda su rekli da je za to kriva Europska unija. A istodbno su Albanci i Crnogorci to odbili i ostali pri svome, ispričao je Soldo.

Dotaknuo se i proglašenja gospodarskoga pojasa, zbog čega, kako tvrdi trpimo milijunske štete.

U kolovozu prošle godine, Europska komisija koja nama "zabranjuje" proglašenje gospodarskoga pojasa, nam je rekla da proglasimo gospodarski pojas. I još su nam rekli, ne računajući ribarstvo, da ćemo od toga imati izravno otprilike do nekih sedamdeset milijuna eura koristi. Nakon toga je opet ista ekipa počela pričati isto, kako nama Europska komisija to ne dopušta, upozorio je Soldo.

Poruke građana i stručnjaka s tribine bit će uključene u pitanja na sučeljavanju kandidata 19. svibnja u Zagrebu.

Radio Zadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.