Istarski vinari
'Proizvodimo malo, ali kvalitetno'
S izvozom terana nisu imali problema jer kontinuirano rade s istim tržištima već šest godina, a u SAD-u su dospjeli sasvim slučajno upoznavši distributera
Malvazija Istarska, teran i muškat sorte su koje su kroz povijest u Istri davale najbolje rezultate stoga ove autohtone sorte današnji vinari s puno strasti i nadalje njeguju.
Vino je tradicija, ali i temelj
na kojem male, obiteljske vinarije u Istri grade budućnost. Proizvode
malo, ali izuzetno kvalitetno što je potvrdila i ovogodišnja Vinistra na
kojoj je dodijeljena 51 zlatna medalja za vina.
'Sedamdeset posto proizvodnje namijenjeno je hrvatskom, a trideset posto
izvozimo u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, SAD, Englesku, Nizozemsku,
Italiju, Austriju i Izrael. Prodaje se uglavnom restoranima i vinotekama
preko agenata koji se bave distribucijom vina', kaže Albert Benvenuti.
Obiteljska vinarija smještena je u Kaldiru, nedaleko Motovuna, a kako
veli s proizvodnjom između 50 i 60 tisuća litara godišnje nisu među
velikim vinarijama, no zato proizvode kvalitetna vina u kojima sortnost
odražava bogatstvo vinograda smještenih na nizu specifičnih mikro
lokacija.
'Svježa malvazija ima najveći udio u proizvodnji, no traženi su i
odležana malvazija i desertna vina. Poseban naglasak dajemo na teran jer
kao proizvod nije internacionaliziran i lakše se pozicionira', veli
Benvenuti, čiji je odležani teran dobio šampionsku medalju, kao najbolje ocijenjeni.
S izvozom terana nisu imali problema jer kontinuirano rade s istim
tržištima već šest godina, a u SAD-u su, kaže nam Albert, dospjeli
sasvim slučajno upoznavši distributera: 'U SAD-u smo prisutni četiri
godine i za sad tamo izvozimo malvaziju svježu, jer svako tržište
započinjemo s malvazijom, a potom širimo paletu'. Osim šampionske
medalje za odležani teran, Benvenuti vina dobila su zlato za odležanu malvaziju, desertnu malvaziju i muškat Momjanski.
Tri zlatne medalje s ovogodišnje Vinistre ponio je i Mario Banko, vinar iz Bašića, malog mjesta nedaleko Tinjana i to za malvaziju, koja je proglašena drugim najboljim vinom Vinistre, za muškat od prosušenih bobica i ovogodišnji najbolji rose.
Uspjeh na Vinistri ovog 57-godišnjeg vinara iz središnje Istre utoliko
više raduje jer vinarstvom se počeo baviti '96., ali tek iz hobija i
neprofitno. Kako napominje, na putu do današnjih zlatnih odličja bilo je
ranijih godina i srebra, pa i bronce
Vinarstvom sam se ozbiljnije počeo baviti 2004., kada smo uzeli kredit
putem programa Istarske županije i napravili novi podrum u Bašićima.
Podrum nije velik, ali je jako lijep. Obrađujemo oko tri hektara i možda
ćemo širiti proizvodnju, no za sada to je obiteljski posao.
Znate, za razliku od drugih mi nemamo svog enologa. Završio sam samo
tečaj za vinara, a ponešto sam o vinarstvu naučio i od pokojnog oca',
veli Mario Banko, ponosno ističući kako ima petogodišnjeg unuka i
jednoga 'na putu' pa se nada da će sin i unuci nastaviti vinarsku
tradiciju i povećati proizvodnju.
'Proizvodimo oko 14 tisuća litara godišnje što je manja proizvodnja. Od
toga sedamdeset posto se prodaje u buteljama, a ostalo u naša dva restorana u Zelenoj laguni, često imamo upite stranaca koji borave u privatnim kućama za odmor pa se većina vina proda kod kuće', veli Banko, dodajući kako posjetitelji njegova podruma i restorana kažu da je malvazija pobjednica.
Istrani su nekad u uobičajenim razgovorima uz čašu malvazije ili terana
simpatično znali reći 'proizvodimo malo i dobro, tako da oni koji vole i
cijene naša vina uvijek rado dolaze k nama', no to se u zadnje vrijeme
sve više mijenja pa se domaći vinari, i to ne samo istarski, trude
povećati proizvodnju i uspješno probiti na inozemna tržišta.
No, količine vina koje su u izvozu za sad su male. Stoga ne čudi što i Hrvoje Krnjević,
direktor tvrtke Nevina koja se bavi distribucijom vina i na Vinistri
redovito prisutne vinarije Saints Hills zaključuje da je Hrvatska s
udjelom 70 posto i nadalje glavno tržište domaćih
vina, dok se preostala trećina proizvodnje usmjerava na izvoz u
zapadnoeuropske zemlje, pretežito Njemačku, Britaniju i Švicarsku, te
SAD.
Vezane vijesti
-
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je u nedjelju istarske vinare da mu oproste zbog neprimjerene izjave o istarskom vinu malvaziji, ističući da se zbog te izjave kaje i da mu je iskreno žao, prenijela je agencija Tanjug.
-
“Prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi svakog dana je sve jača i bolja. Siguran sam da je ova prezentacija hrvatskih vina dobar put u stvaranju imidža hrvatske kao vinske zemlje“, izjavio je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva HGK, na predstavljanju hrvatskih vina okupljenih pod brendom Vina Croatia – vina mosaica u sklopu Hrvatskog vikenda, u Bordeauxu.
-
-
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.