Biznis

Članice EU-a pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu zbog ukrajinske krize

Kina i Rusija još nisu postigle plinski dogovor

Kina i Rusija još nisu postigle plinski dogovor

Kina i Rusija još nisu postigle dogovor o cijeni isporuke plina što je zadnja prepreka za potpisivanje dugoočekivanog ugovora o opskrbi plinom u vrijednosti od više milijardi dolara

Kina i Rusija još nisu postigle dogovor o cijeni isporuke plina što je zadnja prepreka za potpisivanje dugoočekivanog ugovora o opskrbi plinom u vrijednosti od više milijardi dolara,

 

izjavio je u utorak jedan dužnosnik ruske vlade u vrijeme rastuće potrebe Kremlja da se taj dogovor zaključi budući da je pod pritiskom zapadnih zemalja zbog krize u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u dvodnevnom posjetu Kini, a posljednih mjeseci narasla su očekivanja obje strane da se konačno potpiše ugovor o Gazpromovoj isporuci plina kineskom CNPC-u. Radi se o godišnjoj isporuci 38 milijardi kubičnih metara prirodnog plina tijekom 30 godina.

Članice EU-a pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu zbog ukrajinske krize pa su Rusiji važna nova tržišta.

Analitičari procjenjuju vrijednost tog ugovora na otprilike 400 milijardi dolara.

"Posjet još nije gotov. Razgovori će se nastaviti... postignut je znatan napredak, ali još treba poraditi na cijeni", rekao je novinarima Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

"Razgovori se danas održavaju i to se može dogoditi svakog trenutka", dodao je.

Kineski državni mediji prenijeli su u ponedjeljak Putinove riječi da su pripreme za plinski ugovor ušle u "završnu fazu", dok je ruski plinski div Gazprom priopćio tijekom vikenda da je "na korak" do sporazuma.

Međutim, izvori bliski Gazpromu i plinskoj industriji rekli su u ponedjeljak da ruska tvrtka traži od Kine da sada plati 25 milijardi dolara kako bi osigurala buduću opskrbu plinom koja bi trebala početi 2018. Kina zasad nije voljna na to pristati jer strahuje da bi i drugi opskrbljivači mogli tražiti slične dogovore.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.