Biznis

Osviješteni Slovenci

Slovenski sindikati od vlade peticijom traže da se suprotstavi prodaji Mercatora

Slovenski sindikati od vlade peticijom traže da se suprotstavi prodaji Mercatora

Više slovenskih sindikalnih udruga u petak je predstavnicima slovenske vlade u ostavci predalo peticiju u kojoj vladu pozivaju da se usprotivi prodaji trgovačkog lanca Mercator hrvatskom koncernu Agrokor.

Peticiju su predali aktivisti više sindikata u djelatnosti trgovine, poljoprivrede i prehrambene industrije, te vodstvo sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata (ZSSS), a uručena je ministru za poljoprivredu Dejanu Židanu te ministru gospodarstva Metodu Dragonji.

"Prodaja Mercatora koji u slovenskoj trgovini ima dominantan tržišni udio i to kupcu koji je financijski slab i strateški pogrešan partner bila bi velika greška", izjavio je Ladislav Rožič iz ZSSS-a, najveće slovenske sindikalne središnjice.

"Ako vlada ne donese pravilnu odluku, naše će se aktivnosti nastaviti", rekao je Rožič, tražeći da se vlada prodaji Mercatora suprotstavi sredstvima koja ima na raspolaganju.

"Dileme oko prodaje Mercatora prisutne su već godinama, a postoje argumenti za i protiv prodaje", rekao je sindikalistima ministar gospodarstva Metod Dragonja. Dodao je da je sadašnja vlada suočena s izrazitim očekivanjima financijskih tržišta da se više otvori za strane investicije i nastavi privatizaciju državnih tvrtki.

"S druge strane potrebno je uvažiti i strateške aspekte prodaje s obzirom na interese slovenske poljoprivrede i prehrambene industrije", kazao je Dragonja, dodavši da će se založiti da se vlada prema peticiji opredijeli u iduća dva tjedna.

Vlada bi se u vezi s time trebala izjasniti hoće li zauzeti aktivno ili pasivno stajalište prema prodaji Mercatora, kazao je slovenski ministar gospodarstva.

Ponuđeni uvjeti za prodaju Mercatora po njegovim riječima "ne materijaliziraju strateške komponente" koje su pred Mercatorom u sadašnjem trenutku, a koje bi omogućile da on i dalje ostvaruje svoje makroekonomske ciljeve kao jedna od vodećih slovenskih tvrtki.

Prema aneksu na lanjski kupoprodajni ugovor između Agrokora i većinskih vlasnika slovenskog trgovačkog lanca, zaključenom prije dva mjeseca, Mercatorovi većinski dioničari, konzorcij u čijem je vlasništvu 53,34 posto Mercatora, trebali bi kupoprodajni ugovor konačno realizirati do kraja lipnja, a krajem ovog mjeseca istječe rok za zajedničko reprogramiranje Mercatorovih i Agrokorovih dugova kod banaka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.