Biznis

Zaustavljen pad gospodarstva?

Zavod za statistiku o tromjesečnom obračunu BDP-u

Zavod za statistiku o tromjesečnom obračunu BDP-u

Državni zavod za statistiku objavit će procjene tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda.

Dan nakon objave da je izvoz porastao 8,5 posto a smanjio se vanjskotrovinski deficit, zavod za statistiku objavit će procjene obračuna BDP-a u prva tri mjeseca 2014, kada ćemo vidjeti je li zaustavljen višegodišnji pad gospodarstva. Krajem svibnja prve procjene nagovjestile su pad od 0,4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić tada je napomenuo da se radi o podatku na godišnjoj razini.

"I dalje ostaje projekcija HNB-a da će BDP u ovom kvartalu prvi puta u mandatu ove vlade biti pozitivan. To je sada sasvim očigledno. Na bazi ove godišnje stope se pokazuje da je BDP u oporavku na kvartalnoj razini."

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, pokušalo proboj iz recesije, no no pad je potomnastavljen. Upravo podaci o rastu industrijske proizvodnje i izvoza optimističnijima ulijevaju nadu u pozitivne brojke. Recimo da će na konferenciji biti objavljene dodatne informacije vezane uz metodološki okvir nacionalnih računa koji će u rujnu zamjeniti dosadašnju metodologiju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.