Biznis

Investicija od 77 milijuna kuna

Končar otvorio marinu Trogir i već prima prve goste

Končar otvorio marinu Trogir i već prima prve goste

Nakon dugotrajnog procesa privatizacije trogirskog brodogradilišta novi vlasnik Danko Končar je u samo šest mjeseci uspješno realizirao prvu fazu transformacije tvrtke Brodotrogir te je jučer svečano otvorio marinu Trogir

Prigodan govor održala je Končarova supruga Jelena Manojlović. Manojlović je posebno zahvalila radnicima brodogradilišta te naglasila da Trogir ima sasvim nov izgled, ali i novu perspektivu.

 

Podsjetimo da je nakon preuzimanja trogirskog škvera Končar najavio značajna ulaganja i novu poslovnu politiku tvrtke kao kombinaciju klasičnog brodogradilišta s velikim servisnim i remontnim centrom i komercijalne nautičke marine.
U prvoj fazi izgradnje marine ulaganje je iznosilo 77 milijuna kuna i već od danas ona prima prve brodove i goste. U drugoj fazi će se uložiti dvostruko više od sadašnjeg iznosa, a najavljena je i treća faza u kojoj će biti izgrađeni vezovi za megajahte.

 Prema nautičkim i ekološkim standardima

Marina je izgrađena prema svim važećim nautičkim i ekološkim standardima sa šest velikih pontona na sjevernoj obali poluotoka na Čiovu. Odatle je otvorena vizura prema povijesnoj jezgri i prema starom Trogiru, a i škver je potpuno promijenio dosadašnji izgled. Sada su ispred brodogradilišta izgrađeni prateći objekti marine koja će imati ekskluzivnu kategoriju pet sidara.

Mada se prije dva-tri desetljeća teško moglo reći da je privlačan industrijski izgled Trogira, u novim okolnostima sveopće deindustrijalizacije u našoj zemlji i šire u Europi nova vizura grada s marinom u prvom planu te s dizalicama i čeličnom novogradnjom na navozu u pozadini ima atraktivan postindustrijski šarm. U vremenima u kojima nestaje klasična industrija ostaci industrijskih pogona sada već imaju potencijal baštine. Utoliko ova postepena transformacija trogirskog škvera ima dodatnu estetsku i društvenu težinu i dimenziju.

Na otvorenju marine Trogir bili su premijer Zoran Milanović, Radimir Čačić, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i drugi brojni uzvanici.

Milanović je poželio puno sreće trogirskom škveru i ponovo skrenuo pažnju na važnost brodogradnje u Hrvatskoj. 'Super je to da je u Trogiru sve ovako dobro krenulo i držim vam palčeve. Među slavenskim nacijama, hrvatska nacija značajan dio svog identiteta duguje moru i pomorskoj tradiciji. Pomorci, ribari i težaci su živjeli od mora i kada se nešto ovako dogodi i otvori, to je dio nas i s time rastemo', istaknuo je Milanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.