Biznis

Agonija duga dvije i pol godine

Split: nema dogovora s upravom Konstruktora

Split: nema dogovora s upravom Konstruktora

Nastavlja se štrajk radnika Konstruktor inženjeringa koji jutros na razgovoru s predsjednikom uprave Željkom Žderićem nisu postigli nikakav dogovor o isplati deset plaća

Predsjednik Uprave Konstruktor inženjeringa Željko Žderić na razgovor je jutros pozvao predstavnike Sindikata građevinara Hrvatske kako bi se dogovorili oko zahtjeva koje su dali u otvorenom pismu upućenom saborskim zastupnicima.

 

"Sindikati i radnici su tražili nešto modificirano u odnosu na onaj prvi zahtjev kada je pokrenut štrajk, a to je da se ponovno prizna dug s osnova neisplaćenih plaća iz 2012. i 2013. godine. Želimo da se to prizna kako ne bi došlo do zastare tih plaća koje su ušle u predstečajnu nagodbu. Uz to smo tražili da se najkasnije do kraja srpnja isplate plaće za svibanj i lipanj, baš kao i putni troškovi za ta dva mjeseca, kao i da se buduće plaće isplaćuju redovito prema pravilniku, kolektivnom ugovoru i zakonu", kazao je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju (SSSH) Zoran Kačić.

Rekao je da im je predsjednik uprave na pregovorima ponudio samo isplatu putnih troškova bez plaća za svibanj i lipanj, te bi im priznao kao dug osam plaća iz 2012. i 2013. godine. Sindikat na to nije želio pristati, pa se štrajk na tri gradilišta Konstruktora nastavlja.

Agonija radnika traje dvije i pol godine

 Vidno razočarani sindikalni povjerenik Ivan Lovrić rekao je kako se nadao da će ipak pronaći rješenje za agoniju radnika koja traje dvije i pol godine.

Iako je prije ulaska na pregovore medijima izjavio da će u slučaju da se ne postigne razgovor radnici krenuti u štrajk glađu, od toga je odustao nakon što je čuo izjavu Zorana Kačića da Sindikat građevinara Hrvatske ne podržava štrajk glađu, već samo štrajk kojim se traže zaostale plaće i putni troškovi.

Radnici Konstruktor inženjeringa štrajk su počeli 24. lipnja, a u njemu sudjeluje 80 radnika na gradilištima u Splitu, Pločama i Kaštel Sućurcu. Najteže stanje je na gradilištu u Pločama gdje radnici nemaju struju ni vodu, uz to ne dobivaju topli obrok, a ne isplaćuje im se ni prijevoz do posla, pa su "osuđeni" na pješačenje iz nekoliko kilometara udaljenog kontejnerskog naselja za radnike. Do sada su održali i nekoliko kraćih prosvjeda na staroj Kaštelanskoj cesti želeći na taj način javnost upozoriti na svoje teško materijalno i socijalno stanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.