Biznis

Sporna naplata poreza Ini, problem opet rafinerije

Sporna naplata poreza Ini, problem opet rafinerije

Još lani su u Ini bili na nogama kada im je porezni ured nakon obavljenog nadzora poreza na dobit i PDV-a za 2008. i 2009. utvrdio dug koji je sa zateznim kamatama dosegnuo visokih 220 milijuna kuna, a sličan scenarij, uz još veći iznos, očekuju u Ini i ovih dana.

U domaćoj naftnoj kompaniji poreznici su ponovno pročešljali stanje, ovaj put za 2010. i 2011. godinu i pri tom se držali iste metodologije. Upravo na metodologiju Ina se žalila i prošle godine, a taj je spor još uvijek aktualan pred Upravnim sudom. S obzirom na najnovije napetosti oko Ine i budućnosti njezinih rafinerija, posebno je zanimljiv detalj da se prijepor i u ovom slučaju dogodio upravo na rafinerijskom poslovanju. Ina se, naime, žalila na način izračuna temeljem kojega su poreznici došli do zaključka kako je u rafinerijskoj proizvodnji prisutan veći tehnološki manjak od dopuštenog.

Ina se, idalje tvrde iz Uprave, drži važećih hrvatskih i međunarodnih normi, te uredno vodi poslovne knjige. Analiza poreznika, po njihovu pojašnjenju, temeljila se na usporedbi utroška goriva u sisačkoj i riječkoj rafineriji s Molovom rafinerijom u Szazhalombatti u Mađarskoj, a što je po Ininom tumačenju neusporedivo.

 

Tvrde kako je razlika rezultat toga što spomenuta Molova rafinerija dio potrebne energije nabavlja od vanjskih dobavljača, dok Inine rafinerije to nisu u mogućnosti, te pare i električnu energiju većim dijelom moraju proizvoditi same. Stoga u ukupnoj preradi u Ini i dolazi do većeg udjela utroška tehnološkog goriva. Kako upravni spor za slučaj poreznog duga za prethodne dvije godine još nije okončan, a i novi nadzor je proveden na istoj metodologiji, Ina je prije nekoliko dana od Porezne uprave i ministra financija Borisa Lalovca zatražila privremenu mjeru, odnosno obustavu izdavanja rješenja do okončanja upravnog spora.

U suprotnom po izdavanju računa Ina mora podmiriti utvrđeni dug, a potom se žaliti upravnom sudu. Upozorili su ministra Lalovca i kako bi novi dug, a koji se procjenjuje na 325 milijuna kuna bez kamata, predstavljao dodatan teret upravo za daljnju budućnost Ininih rafinerija, a potencijalno i za državu, izgubi li ove upravne sporove teške više od pola milijarde kuna. Iz Ministarstva financija, pak, još nisu dostavili Ini novo porezno rješenje, a nisu poslali niti odgovor pristaju li na privremenu odgodu.

Poslovni.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.