Biznis

Dodatan novac iz fondova EU-a

Za hrvatske poduzetnike u EU fondovima osigurana milijarda eura

Za hrvatske poduzetnike u EU fondovima osigurana milijarda eura

Koliko je novca na raspolaganju našim malim i srednje velikim poduzećima iz fondova EU-a? Mala i srednje velika poduzeća su poduzeća koja imaju manje od 250 zaposlenika i čiji ukupni godišnji promet ne prelazi 50 milijuna eura ili im je zbroj bilance manji od 43 milijuna eura, javlja Slobodna Dalmacija

Nakon pristupanja EU-u Hrvatska je na raspolaganje za financijsko razdoblje 2007.-2013. dobila dodatan novac iz fondova EU-a za poduzetnike u iznosu od 33 i pol milijuna eura, čime je ukupan iznos namijenjen poduzetnicima povećan na preko 57 milijuna eura.

Do sada je ukupno, za prošlo financijsko razdoblje EU-a, za koje provedba još traje, ugovoreno korištenje 52 i pol milijuna eura namijenjenih malim i srednje velikim poduzećima. Korištenje preostalog dijela dostupne alokacije trebalo bi biti ugovoreno do kraja ove godine preko sheme dodjele bespovratnih sredstava Poboljšanje poslovnih procesa putem primjene informacijske i komunikacijske tehnologije.

Investicijski prioriteti

Za prioritetnu os „Poslovna konkurentnost" previđena alokacija u nacrtu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija" za financijsko razdoblje od početka 2014. do kraja 2020. godine trebala bi iznositi 970 milijuna eura. Prioritetna os sastoji se od investicijskih prioriteta, a investicijski prioriteti od posebnih ciljeva. Za investicijski prioritet „Promicanje poduzetništva, posebno olakšavajući ekonomsko iskorištavanje novih ideja i poticanje stvaranja novih poduzeća, uključujući putem poslovnih inkubatora" ukupno bi trebalo biti namijenjeno 500 milijuna eura.

Od toga bi pola, odnosno 250 milijuna eura trebalo biti namijenjeno za olakšanje pristupa izvorima financiranja za male i srednje velike poduzetnike uključujući i novonastale, dok bi ostalih 250 milijuna eura trebalo biti alocirano za stvaranje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva. Za investicijski prioritet „Podupiranje kapaciteta malih i srednje velikih poduzetnika za rast i inovacijske procese" trebalo bi biti alocirano 470 milijuna eura. Od toga bi 290 milijuna eura trebalo biti namijenjeno za unapređenje rezultata i rasta malih i srednje velikih poduzeća, a 180 milijuna eura za poboljšanje inovativnosti malih i srednje velikih poduzeća.

Napomenimo i da bi u okviru Prioritetne osi „Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija" trebalo biti alocirano 165 milijuna eura za jačanje djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poduzećima. S obzirom da bi nešto novca za poduzetništvo trebalo biti alocirano i kroz nacrt Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali", možemo zaključiti da je za poduzetništvo u Hrvatskoj iz fondova EU-a za razdoblje 2014.-2020. ukupno na raspolaganju oko 1,2 milijarde eura. Otprilike pola tog novca trebalo bi biti usmjereno direktno poduzetnicima u obliku bespovratnih sredstava.

Zajmovi i jamstva

Za što bi trebao biti namijenjen novac iz fondova EU-a alociran za male i srednje velike poduzetnike? Olakšanje pristupa izvorima financiranja za male i srednje velike poduzetnike uključujući i novonastale odnosi se na uspostavu novih i daljnji razvoj postojećih financijskih instrumenata, poput zajmova i jamstava, tako da su prikladni za svaku razvojnu fazu poduzeća. Jasno je da se tu ne radi o bespovratnim sredstvima za mala i srednje velika poduzeća. Stvaranje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva odnosi se na razvijanje usluga namijenjenih malim i srednje velikim poduzećima uključujući i novonastala, preko poduzetničkih potpornih institucija. Dakle, ni tu se ne radi o bespovratnim sredstvima za mala i srednje velika poduzeća.

Unapređenje rezultata i rasta malih i srednje velikih poduzeća uključit će unapređenje poslovne uspješnosti i tehnološke spremnosti malih i srednje velikih poduzeća, s ciljem proizvodnje novih roba i pružanja usluga ili uspostave novih ili pak promijenjenih procesa i proširenja kapaciteta za provođenje postojeće poslovne djelatnosti. Unapređenje rezultata i rasta malih i srednje velikih poduzeća uključuje i potporu namijenjenu poduzećima u zadovoljavanju normi i standarda i dobivanju certifikata za proizvode, usluge i postupke kako bi povećali konkurentnost te pristupali na međunarodna tržišta, unapređenju međupovezanosti malih i srednje velikih poduzetnika radi jačanja njihovog tržišnog položaja, poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti poduzeća uz pomoć informacijske i komunikacijske tehnologije, te internacionalizaciji rastućih i inovativnih poduzeća. Veći dio od 290 milijuna eura iz fondova EU-a za unapređenje rezultata i rasta malih i srednje velikih poduzeća trebao bi preko Ministarstva poduzetništva i obrta ići direktno poduzetnicima.

Poticanje inovacija

Poboljšanje inovativnosti malih i srednje velikih poduzetnika uključuje poticanje inovacija i uspostavljanje proizvodnih kapaciteta temeljenih na inovacijama. Za to bi trebalo biti alocirano 180 milijuna eura, a novac bi preko Ministarstva poduzetništva i obrta trebao ići direktno poduzetnicima.

Poticanje inovacija uključuje potporu ulaganjima kojima se primjenjuju rezultati istraživanja i razvoja u poslovnoj aktivnosti i proizvodnji, potporu za prijavu patenata, potporu poduzećima da se bave inovacijama i da testiraju komercijalni potencijal svojih inovativnih ideja, potporu ulaganjima u provedbu tehnoloških rješenja namijenjenih poboljšanju učinkovitosti proizvodnje i pružanja usluga, potporu za osnivanje i početne investicije u inovativne start-up-ove i spin-out-e za visokotehnološka i netehnološka područja, te potporu za sudjelovanje u međunarodnim inovacijskim programima sa znanstvenim i istraživačkim institucijama ili drugim poduzećima.

Uspostavljanje proizvodnog kapaciteta temeljenog na inovacijama uključuje unapređenje inovacijskog potencijala ulaganjem u sofisticiranu inovativnu tehnologiju i potporu prijenosu znanja od znanstvenih i istraživačkih institucija i drugih poduzeća.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.