Biznis

Dubrovnik

Dubrovački SDP ne podržava proračun zbog kredita za javnu garažu

Dubrovački SDP ne podržava proračun zbog kredita za javnu garažu

Odluku o nepodržavanju proračuna gradski odbor te stranke donio je u ponedjeljak navečer, a na konferenciji za novinare u srijedu Gojun je pojasnio njihove razloge

Dubrovački SDP neće podržati prijedlog gradskog proračuna za 2015. jer ga smatra nerealnim, a prije svega zato što se ne slaže s kreditnim zaduženjem u iznosu od 40 milijuna kunu za javnu garažu, rekao je predsjednik dubrovačkog SDP-a Mladen Gojun.

Odluku o nepodržavanju proračuna gradski odbor te stranke donio je u ponedjeljak navečer, a na konferenciji za novinare u srijedu Gojun je pojasnio njihove razloge.

''Ne možemo prihvatiti 40 milijuna kredita za Javnu garažu jer bez obzira na tvrdnje gradonačelnika Andra Vlahušića kako će se takvom jednokratnom isplatom Grad riješiti svih daljnjih obveza, nigdje se u tripartitnom ugovoru između Grada, PBZ-a i MIDIA grupe koji će biti na sjednici Gradskog vijeća u petak, to ne može naći'', rekao je Gojun te dodao kako se nigdje ne spominje tvrtka Ragusa parking u kojoj Grad Dubrovnik ima vlasnički udio, a koja je trenutno u stečaju zbog dugova garaže.

''Ja bih bio sretan da se iz ovog novog sporazuma vidi da su ništavni svi prethodni ugovori. Onda ne bi ništa bilo sporno, svi bi im pristali na to'', istaknuo je predsjednik dubrovačkog SDP-a.

Javna garaža u Dubrovniku izgrađena je prije šest godina, a zbog javno-privatnog partnerstva koje je s MIDIA grupom sklopila bivša dubrovačka gradonačelnika Dubravka Šuica, protiv nje su podizane i kaznene prijave, koje je DORH u konačnici odbacio. Tadašnja oporba, a današnja vlast zamjerila joj je brojne propuste u sklapanju tih ugovora te su je nekoliko puta prozivali za nanošenje višemilijunske štete gradu. Prije nekoliko mjeseci pri HGK pokrenut je arbitražni postupak u kojem Midia grupa potražuje od Grada Dubrovnika 261 milijun kuna, a prema tvrdnjama gradonačelnika Andre Vlahušića u konačnici je postignuta nagodba vrijedna 40 milijuna kuna, koju mora potvrditi i odobriti Gradsko vijeće na sjednici u petak.

Na pitanje novinara hoće SDP-ovi vijećnici, Božidar Memed i Tatjana Šimac Bonačić, uopće doći na sjednicu u petak, te kako komentira nagađanja da će, ako dođu, suprotno odluci stranke vjerojatno dati potporu Vlahušiću, Gojun je odgovorio kako nema razloga vjerovati u to.

''Nemam informaciju da neće doći, a vjerujem da će postupati po odluci Gradskog odbora'', odgovorio je i dodao da će tek u slučaju da se ogluše na odluku stranke razmišljati što i kako napraviti.

Na pitanja novinara je li točno da je vršen na njega pritisak iz središnjice stranke da se promijeni odluka Gradskog odbora SDP-a, s obzirom da se gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u nekoliko navrata hvalio kako je s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem u prijateljskim odnosima, Gojun je rekao kako te tvrdnje nisu točne.

Ustvrdio je i da nisu točne Vlahušićeve tvrdnje kako će "Grad propasti, a zaposlenici poći na minimalac ako se ne usvoji proračun".

Ako gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2015. ne dobije potporu 13 vijećnika i proračun se ne usvoji najkasnije do 31. prosinca, pokreće se procedura za prijevremene izbore.

Odluku o tome hoće li dati potporu proračunu za 2015. godinu teškom 437 milijuna kuna u četvrtak će na konferenciji za novinare objaviti koalicija HDZ-HSP AS.

Od 25 gradskih vijećnika, koalicija HDZ-HSP AS ih ima pet, HNS-HSS četiri, po tri vijećnika imaju DDS, Hrvatski laburisti i KLGB "Srđ je grad" Igora Mišića. SDP ima dva vijećnika, HSU i HSLS po jednog, a u vijeću su i dva nezavisna vijećnika te jedna nezavisna vijećnica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.