Biznis

Institut Ruđer Bošković postao prioritet Europske unije

Institut Ruđer Bošković postao prioritet Europske unije

Stožerni projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP) službeno je uvršten u Operativni program Europske komisije 'Konkurentnost i kohezija' za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

O-ZIP je vrijedan 55 milijuna eura i usmjeren je jačanju najkonkurentnijih dijelova IRB-a s ciljem snažnijeg povezivanja s poduzetnicima i industrijom. Time je je Ruđer postao jedan od prioriteta EU-a, ističu u Institutu uvjereni kako će sredstva Europske unije u sljedećih desetak godina IRB-u omogućiti obnovu i nadogradnju kompletne infrastrukture, od laboratorija, opreme do ljudskih potencijala.

Ideja je da kroz O-ZIP ojačaju oni dijelovi 'Ruđera' koji su najbolji u Hrvatskoj, a istovremeno imaju veliku mogućnost suradnje s gospodarstvom. Tu spadaju istraživanja u području novih materijala i tehnologija, ICT-a, biomedicinska istraživanja, te istraživanja mora i okoliša. Također, to znači i nabavku vrhunske sofisticirane opreme koja će služiti za razvoj istraživanja i komercijalizaciju znanja u domaćoj i stranoj industriji.

''Takva sofisticirana oprema će nam omogućiti, na primjer, testiranje i razvijanje novih vrsta senzora i detektora. Recimo, dijamantne detektore koji su nedavno razvijeni na 'Ruđeru', pomoću tih sredstava moći ćemo unaprijediti za moguće korištenje u CERN-u.'' - istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.