Biznis

Broj prijavljenih škola nadmašio je sva očekivanja

Gotovo 700 škola želi se uključiti u CARNet projekt e-Škole

Gotovo 700 škola želi se uključiti u CARNet projekt e-Škole

Gotovo 700 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, odnosno njih 50 posto, prijavilo se na javni poziv Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) što je, za ravnatelja CARNet-a Zvonimira Stanića, poticaj za sve koji rade na tome projektu.

Veliki broj prijavljenih škola pokazuje da su škole prepoznale informatizaciju kao nužan sljedeći korak u razvoju obrazovnoga sustava, kao i da je projekt prepoznao potrebe koje škole već danas imaju za učinkovit rad i zahtjevno provođenje procesa učenja i poučavanja u 21. stoljeću, ističe se u priopćenju što ga je u srijedu objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) netom po završetku javnoga poziva CARNet-a.

U izjavi što ju je dao tim povodom, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ocijenio je da takav odgovor škola pokazuje da je MZOS odabralo pravi projekt za sufinanciranje iz strukturnih fondova, kao stratešku odrednicu u razvoju školskoga sustava, iskazanu i kroz Strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologije.

Ministarstvo će, izjavio je Mornar, pratiti uključene škole i projekt u svim njegovim fazama sve do 2022. do kada bi barem 60 posto svih hrvatskih škola trebalo podići svoju razinu digitalne zrelosti. Istaknuo je da će Ministarstvo nastaviti davati punu podršku projektu i CARNet-u kao glavnome korisniku što je, podsjeća se, činilo i od početka planiranja projekta. Mornar je najavio da početak projekta znači i 'ubrzanje' podrške te da je u tijeku osnivanje međuministarskoga koordinacijskog tijela koje će pomoći u provedbi toga velikog i strateški važnog projekta za cijelu Hrvatsku.

Po riječima ravnatelja CARNet-a, broj prijavljenih škola nadmašio je sva očekivanja. Stanić je izvijestio da je trenutačno samo u CARNet-u na projektu angažirano više od 40 zaposlenika, a uključeno je i više uprava i službi u MZOS-u te u vezanim agencijama.

Istaknuo je da CARNet u ovoj fazi može u projekt uključiti samo 140 škola, ali i da će CARNet nastaviti nuditi svoje usluge svim školama, a usluge koje će se razvijati kroz projekt također će se ponuditi i onim školama koje se neće moći službeno uključiti u ovaj pilot-projekt.

"Želja nam je podržati sve škole koje žele podići svoju razinu digitalne zrelosti i informatizirati svoju nastavu i poslovne procese da to i učine, kroz projekt e-Škole, ali i kroz CARNet-ove redovne djelatnosti", izjavio je Stanić.

U priopćenju se navodi da će stručno povjerenstvo idućih dana provjeriti sve prijave i objaviti prve službene podatke o broju škola koje su poslale svu potrebnu dokumentaciju, a odluka o odabiru 140 škola koje će se uključiti u ovu prvu pilot fazu e-Škola očekuje se najkasnije 20. veljače ove godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.