Biznis

Potražnja za stanovima

Zadar treći po skupoći nekretnina

Zadar treći po skupoći nekretnina

Siječanj 2015. godine donio je neke pozitivne trendove i u tržište nekretnina, a prema statistikama portala Crozzila.com u pojedinim je gradovima, među kojima i u Zadru, zabilježen i porast oglašavanih cijena nekretnina, piše Narodni list

Porast cijena na moru

Crozzila.com u svojem prvom ovogodišnjem istraživanju tržišta navodi kako je siječanj donio nove promjene u cijenama stanova, te kako se tijekom prvog mjeseca pojačala upravo potražnja za stanovima, iako je njihova cijena u odnosu na kuće u prosjeku veća.

Pritom je najveća razlika u cijenama zabilježena u Zagrebu i Splitu, no dok je na kontinentu zabilježen pad cijena nekretnina, pogotovo u Zagrebu, na Jadranu se bilježi rast cijena, a pogotovo u Splitu, gdje je razlika u odnosu na lani najveća.

"Porast oglašavanih cijena na portalu Crozilla.com vidljiv je u gradovima uz more, a od onih na kontinentalnom dijelu iznimka je tek Bjelovar u kojem su prosječne tražene cijene stanova zabilježile porast od 0,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 875 eura. Blaga, jedva zamjetna promjena zabilježena je u većini gradova, dok veći porast bilježi tek Split u kojem su cijene na mjesečnoj razini porasle za 5,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2.124 eura." - navodi se u istraživanju.

Prema visini cijene, najskuplje su nekretnine u Dubrovniku, gdje je prosječna cijena iznosila 2.899 eura, dok je ta cijena u, primjerice, Rijeci iznosila daleko manje - "tek" 1.378 eura. Rast cijena zabilježen je još u Šibeniku sa 0,9 posto, Puli sa 1,1 te uz Zadru sa 1,7 posto, gdje je ujedno prosječna cijena nekretnina iznosila 1.733 eura po metru četvornom.

Potražnja za stanovima

Bez obzira na pad cijena, najveća potražnja za stanovima i dalje se bilježi u Zagrebu, gdje su kuće, kako navode - u "drugom planu", iako su i jeftinije od stanova. Tijekom siječnja na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com, kuće su općenito u Hrvatskoj imale u prosjeku nižu cijenu kvadrata i to za oko 9 posto.

U mnogim većim gradovima tako kvadrat kuće ide i po cijeni nižoj od 500 eura, dok je takva cijena stanova, kako kažu, endemska. Uz Zagreb, Rijeku te Osijek, i Zadar je u siječnju bio među gradovima gdje je cijena kuća išla prema dolje i gdje su cijene kuća bile jeftnije od stanova.

Najveća je razlika u Osijeku, gdje su stanovi za 34,5 posto skuplji, što je, pretvoreno u eure, prosječno oko 340 eura skupljeg kvadrata stana u odnosu na kuću. U Zagrebu je ta razlika 294 eura po kvadratu, a u Zadru je kvadrat stana skuplji od kvadrata kuće za 213 eura.

U Puli, Splitu i Rijeci situacija je potpuno drukčija i tamo su kuće na cijeni više od stanova, a razlika se kreće od minimalnih 30 eura u Puli do čak 183 eura koliko sui skuplje kuće u Dubrovniku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.