Biznis

900 naših liječnika zatražilo dokumentaciju za odlazak

Ukidanje radnih viza za Njemačku dodatno će potaknuti liječnike na odlazak

Ukidanje radnih viza za Njemačku dodatno će potaknuti liječnike na odlazak
Robert Anic/PIXSELL

U posljednje dvije godine otkako je Hrvatska pristupila EU čak 900 naših liječnika zatražilo je dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo, a njih 250 je dosad napustilo zemlju.

 

Uglavnom odlaze na rad u Veliku Britaniju, Irsku, Njemačku i Austriju, a budući da od danas Njemačka ukida radne dozvole hrvatskim državljanima, to bi dodatno moglo potaknuti i one liječnike koji su se do sad dvoumili oko odlaska.

Pogotovo bi mogli otići mladi liječnici koji su završili fakultet, a nikako ne mogu dobiti specijalizaciju. U slučaju da je i dobiju, moraju godinama odraditi za nju. Isto tako odlaze i mladi liječnici koji su završili specijalizaciju, ali u bolnici provode i do 15 sati pa nemaju vremena ni za osnovati obitelj ili ako je imaju nemaju kad provoditi vrijeme s njima.

Indexu je već ranije mlada zagrebačka liječnica ispričala kako je raditi u Njemačkoj. Istaknula je kako je u Hrvatskoj jako teško dobiti specijalizaciju, dok je s druge strane to u Njemačkoj vrlo lako i nema odrade specijalizacije pa kaže, možete već nakon 6 mjeseci promijeniti bolnicu, što je dodaje, zapravo vrlo uobičajeno i skoro niti jedan liječnik ne radi cijeli život u istoj bolnici.

Mlada liječnica otišla jer nije dobila specijalizaciju u Hrvatskoj

Trenutno radi u klinici za neurologiju, a kao specijalizant je raspoređena na odjelu gdje se brine za oko 10-15 pacijenata te ističe kako je najveća razlika odjelnog rada u Hrvatskoj i Njemačkoj ( bar u ovoj klinici) to što ne postoje svakodnevne vizite kao u Hrvatskoj gdje cijeli odjel od svih liječnika i sestara odlazi u vizitu.

"Ovdje odlazite u vizitu sami, a jednom tjedno s nadređenim specijalistom i jednom tjedno sa šefom klinike. No naravno nadređeni specijalist je uvijek dostupan za bilo koja pitanja ili nejasnoće u liječenju pacijenata i svaki dan ste dužni obavijestiti ga o stanju pacijenata. I rekla bih da je velika prednost u radu je što diktirate otpusna pisma, tako da imate više vremena posvetiti se pacijentima. Iako s druge strane ovdje kao liječnik morate vaditi krv, postavljati braunile, za što su u Hrvatskoj većinom zadužene medicinske sestre i tehničari", dodaje ona ističući kako je pravilo da se ne ide doma dok posao nije završen, ali zato su prekovremeni sati plaćeni.

Dopredsjednica HUBOL-a (Hrvatske udruge bolničkih liječnika) Ada Barić za Index je rekla kako glavni razlog odlaska liječnika nije novac već uvjeti rada.

"Kod nas se liječnici u jednom radnom danu moraju baviti paramedicinskim stvarima i nametnutom zdravstvenom administracijom s kojom se nemaju vremena baviti. Imamo dozvoljeno maksimalno 180 plus 250 prekovremenih sati godišnje, no mi to natučemo već u prva tri mjeseca pa zapravo radimo u prekršaju. Zato jedan doktor radi za tri doktora. Javlja nam se zamor i frustracija jer nikome nije u interesu provoditi noći i dane u bolnici, a tako radimo i zato patimo svi od nas pa do pacijenata. Naš zdravstveni sustav bi davnih dana kolabirao da nema ogromnog entuzijazma naših liječnika", rekla je dr. Ada Barić u razgovoru za Index.

U Hrvatskoj jedan liječnik radi posao trojice

Naglasila je kako hrvatski liječnici moraju imati definiran kolektivni ugovor i uvjete rada koji su specifični.

"Mora se s liječnicima sjesti, a ne da naše radne uvjete pregovara Spomenka Avberšek koja nije liječnica. To je degradirajuće i nedopustivo. HLS bi trebao biti jedina struktura koja bi mogla dogovarati naše uvjete rada. Postoji još jako malo vremena da se nešto poduzme jer je stvarno pet do 12", rekla je dr. Barić.

Ističe kako je razlika između naših liječnika i onih iz drugih zemalja EU jako velika. Tako navodi primjer da liječnik iz Austrije odlazi raditi u Švicarsku radi bolje plaće, a kod nas je problem puno dublji.

"Liječnici koji odu iz Hrvatske više se nikad neće vratiti. Iako se može činiti da je broj od 250 liječnika koji su u dvije godine otišli iz Hrvatske mali, on je zapravo katastrofalan jer nam već sad nedostaje 3000 liječnika specijalista tako da je i jedan liječnik manje ogroman gubitak za naše zdravstvo. Prave posljedice će se itekako osjetiti u narednih 5 ili 10 godina", rekla je ona.

Ukidanje radnih dozvola u Njemačkoj će kaže samo još dodatno motivirati naše liječnike jer će im biti puno lakše dobiti posao nego u Hrvatskoj, a i kaže, znaju da se ne moraju puno mučiti oko dokumentacije.

Novi predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža smatra pak da ukidanje radnih dozvola neće pretjerano utjecati na odlazak liječnika budući su se naši liječnici i do sad bez većih problema zapošljavali u Njemačkoj, za koju kaže da ima potrebu za kvalitetnim liječnicima, a kakve Hrvatska ima.

"Samo ukidanje neće ništa bitno promijeniti jer je već i bez ukidanja tih radnih dozvola situacija bila poprilično liberalna što se tiče zapošljavanja liječnika budući da Njemačka kao država ima potrebe velike za visoko obrazovanim stručnim kadrom. Naravno ovo će na neki način možda samo potaknuti liječnike za još većim odlaskom. No neće se situacija bitno promijeniti jer je i ovako već previše liječnika otišlo, a oko 900 liječnika zatražilo je dokumentaciju za odlazak iz Hrvatske", rekao je Goluža za Index.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.