Biznis

Reakcije

Mornar: Čim se ostvare uvjeti plaće prosvjetarima bit će više

 Mornar: Čim se ostvare uvjeti plaće prosvjetarima bit će više

Nakon što su sindikati obrazovanja najavili da će u petak, zbog neuspjelog pokušaja mirenja s Vladom, krenuti u štrajk, ministar obrazovanja Vedran Mornar poručuje kako štrajk neće uspjeti.

"Štrajk je neopravdan i razlozi za štrajk nisu istiniti", jasan je ministar obrazovanja Vedran Mornar koji će, poručuje, iskoristiti pravne mehanizme da štrajk zaustavi.

 

"Što se tiče štrajka nama se čini da formalno nije pokrenut na odgovarajući način jer je zahtjev sindikata bio za pokretanje pregovora koje su oni već pokrenuli, pa ćemo vidjeti možemo li administrativno to zaustaviti, no ključno je da razlozi zbog kojih je štrajk pokrenut, po nama, nisu opravdani", kaže Mornar.Mornar podsjeća kako su zaposlenima u obrazovanju vraćeni dodaci od 4,8 i 10 posto. "U vremenu najdubjle recesije kad je BDP pao, za 50 posto nastavnika u sustavu obrazovanja plaća je porasla, kaže Mornar te dodaje kako su na razgovore spremni.

"I mi jesmo doista spremni razgovarati, ponuditi povišicu i kompenzirati ono što su sidnikati izgubili ali ne dva ili tri tjedna prije nego postajemo tehnička vlada. Čim se ostvare uvjeti ta će plaća biti viša. Imaju garanciju moju i premijera", kaže Mornar.Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodaje kako ostvarenio suficit u prvih osam mjeseci ove godine otvara mogućnost da se u budućnosti razgovara o povećanju standarda zaposlenika u različitim javnim službama, pa tako i u obrazovanju.

"Zalažem se da se ljudi u obrazovanju zaista, čim se stvore uvjeti, a to je već od početka iduće godine, da se napravi taj korak i plaće usklade", poručuje Grčić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.