Biznis

Analiza

Snažan rast industrije i kapitalnih dobara, nema straha od slabljenja kune

 Snažan rast industrije i kapitalnih dobara, nema straha od slabljenja kune

Značajno ubrzan rast industrije u odnosu na lani, ukazuje na to da možemo očekivati značajan rast BDP-a

Pozitivni ekonomski pokazatelji nagnali su potpredsjednika Vlade da se izvanredno obrati javnosti.

U posljednjih osam mjeseci, industrijska proizvodnja rasla je sedam mjeseci. Zabilježena stopa rasta u kolovozu iznosi 2,8 posto. Branko Grčić je potvrdio i da postoji komunikacija s Europskom komisijom oko utjecaja konverzije kredita s deviznom klauzulom u švicarskim francima. Nema straha od slabljenja kune, HNB je tu da intervenira, poručuje pak ministar financija Boris Lalovac.

2,8 posto rasla je industrijska proizvodnja u kolovozu, 4,6 posto iznosi porast prerađivačke industrije. Brodogradnja je rasla čak 95 posto što je dokaz uspješnosti procesa restrukturiranja. "Knjige narudžbi se pune, a to je veliki potencijal za daljni rast izvoza", istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Istodobno raste proizvodnja kapitalnih dobara i to za 14, 7 posto.

 

"Ovo je jako dobar pokazatelj da se investira u Hrvatskoj i da s tog aspekta industrija također daje svoj doprinos". Značajno ubrzan rast industrije u odnosu na lani, ukazuje na to da možemo očekivati značajan rast BDP-a. 1,3 posto industrija je rasla u 2014. dok u prvih osam mjeseci 2015. iznosi 1,9 posto.

"Očekujem da uz onaj snažni rast trgovine na malo kao pokazatelja rasta osobne potrošnje to bude snažan doprinos BDP-a u trećem kvartalu. sad je izglednije da bi stopa mogla biti veća od one u drugom. Neću kalkulirati oko toga koliko bi točno trebala iznositi". Svemu tomu kumovalo je poboljšanje investicijske klime. Da je ona poboljšana, dokazuje indeks koji objavljuje EK - 119,6.


"Hrvatski indeks poslovne klime je po svojoj vrijendosti najveći od svih zemalja EU". Grčić je potvrdio i da postoji komunikacija s EK oko učinaka konverzije kredita u švicarskim francima. Osvrnuo se i na rast premija rizika dok banke očito čuvaju kunska sredstva za konverziju i ne nude dovoljnu kamatnu stopu na trezorske zapise.

"Mogu samo reći da to svakako iman svoje učinke i na monetarni sektor. Očekujem da će HNB svojim intervencijama sačuvati stabilnost monetarnog sustava". Pozvaniji na temu "švicarski franak" je ministar financija Boris Lalovac koji je danas novinarima izjavio - ne treba strahovati od slabljenja kune zbog zakona.

"HNB je jasno rekla da brane tečaj i osigurava visoku likvidnost na financijskom tržištu. To je privremeni kratokoročni utjecaj na financijskom tržištu. Smatramo da neće imati utjecaj na budžet i plaćanje kamata. Ne mislimo d aće dugoročno biti ikakvih problema za državne financije. Ni građani ni gospodrstvo neće imati ikakvih problema". Euro je prošli tjedan ojačao 0,3%, kuna je jučer dodatno oslabjela za 0,28% ali je i danas zato blago porasla.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.