Biznis

Legendarni auto

Nastanak legende: Prije točno 37 godina napravljen je prvi Yugo

Nastanak legende: Prije točno 37 godina napravljen je prvi Yugo
Patrik Macek/PIXSELL

Početkom listopada 1978. godine nastao je najpopularniji automobil ovog područja, legendarni Yugo. Gotovo da i nema iskusnijeg vozača koji barem jednom nije sjeo za upravljač ovog automobila, a mnogo je veći broj onih koji su godinama vozili svoj "Jugić".

Mali kockasti automobil imao je i epizodne uloge u američkim filmovima, iako mu redatelji nisu uvijek bili naklonjeni. Primjer za to je i njegov nastup u britanskom serijalu "Top Gear".

Prvi primjerak Yuga ručno je sastavljen 2. listopada 1978. godine. Napravljen je pod imenom "Fiat 127", pod licencom Fiata, a poklonjen je Josipu Brozu Titu. Serijska proizvodnja počela je dvije godine kasnije, a do prestanka proizvodnje 11. studenog 2008. godine proizvedena su 794.482 Yuga.

U Sjedinjenim Američkim Državama prodana su 143.363 primjerka ovog automobila u samo sedam godina, od 1985. do 1992. godine, kada je uvoz zaustavljen zbog nestabilne političke situacije u Jugoslaviji. Yugo je u Ameriku stigao zahvaljujući Malcolmu Bricklinu, automobilskog magnata koji je u SAD doveo Subaru i Fiat.

"Konačno si mogu priuštiti novi auto", bila je jedna od rečenica kojima se Yugo reklamirao u SAD-u.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.