Biznis

Svemirski biznis

Mala zemlja za velike ciljeve - Luksemburg kreće u svemirsko rudarstvo

Mala zemlja za velike ciljeve - Luksemburg kreće u svemirsko rudarstvo

Luksemburg, mala zemlja stješnjena između Francuske, Njemačke i Belgije, ima novi veliki cilj - zeli biti središte svemirskog rudarstva.

Prvenstveno poznato po svojoj bankarskoj industriji, luksemburško vojvodstvo promovira zakon koji će mu prvom u Europi omogućiti komercijalnu eksploataciju asteroida.

Takvo rudarstvo je udaljeno barem desetljeće, ako ne i više, ali očekuje se da će luksemburški potez privući interes pionira na tom području, poput američkih tvrtki "Planetary Resources" i "Deep Space Industries".

"Dugoročno, svemirski resursi mogu dovesti do nove, uspješne svemirske ekonomije i ljudske ekspanzije u Sunčev sustav", rekao je u srijedu luksemburški ministar gospodarstva Etienne Schneider.

Sjedinjene su Države u studenome usvojile sličan zakon koji američkim kompanijama daje vlasništvo nad onim što "iskopaju" iz asteroida i drugih nebeskih tijela.

Crpljenje resursa iz nebeskih tijela kontroverzno je pitanje jer međunarodni sporazumi navode da takvo iskorištavanje mora biti u korist svih zemalja.

Zagovornici svemirskog rudarstva kažu da ono neće biti korisno samo za osiguranje resursa koji na Zemlji polako nestaju, već će i pomoći istraživanju dalekih planeta.

"Istraživanje svemira zahtijeva korištenje svemirskih resursa jer ako ćete svaki kilogram hrane, vode i goriva morati dovući sa Zemlje, nećete daleko stići", rekao je bivši direktor Europske svemirske agencije, a sada savjetnik luksemburške vlade na ovom pitanju Jean-Jacques Dordain.

Očekuje se da će Luksemburg svoj zakonski okvir imati spreman do kraja godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.