Istraživanja
Trebamo li se bojati palminog ulja u Nutelli?
Palmino ulje sastojak je mnogih proizvoda, od slatkiša do pasti za zube. Činjenica je da je znatno jeftinije pa mnogi smatraju da bi prelazak na druga ulja proizvođačima značajno povećao troškove
Vijest o tome da je Nutella kancerogena jer sadrži palmino ulje
posljednjih dana puni naslovnice i stvara popriličnu paniku među
slatkoljupcima.
Ako je suditi prema ispitivanju mišljenja čitatelja koje je
proveo Index, čini se da je vijest ozbiljno isprepadala 37 posto
sudionika koji su rekli da će prestati jesti Nutellu. S druge
strane 63 posto ispitanih odgovorilo je da im ne pada na pamet
odreći se talijanske poslastice s okusom lješnjaka.
No koliko se stvarno trebamo bojati omiljenog, slatkog namaza bez
kojeg mnogi ne mogu zamisliti dobre palačinke? Prije svega važno
je pravilno razumjeti zaključke znanstvenika.
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svibnju prošle
godine objavila je da kontaminacije u palminom ulju mogu biti
kancerogene. U prosincu 2015. u uglednom časopisu Nature
objavljeni su rezultati jedne studije koji su pokazali da hrana
bogata masnoćama, osobito palmitinskom kiselinom koja je sastavni
dio palmina ulja, ali i drugih biljnih i životinjskih ulja,
značajno povećava metastaziranje tumora kod miševa. No kod miševa
koji su bili izloženi vrlo velikim količinama takvih masti!
EFSA je u svojem istraživanju posebno analizirala djelovanje
triju tvari: glicidil estera masnih kiselina (GE),
3-monoklorpropandiola (3-MCPD) i 2-monoklorpropandiola (2-MCPD).
Ti sastojci, koji se nazivaju kontaminantima, nisu prisutni u
sirovim uljima već nastaju pri njihovoj termičkoj obradi na
temperaturama većim od 200 stupnjeva Celzijusovih koja je
uobičajena u obradi hrane. Primjerice, palmino ulje zagrijava se
kako bi se uklonio njegov karakterističan miris i narančasta
boja.
Uglavnom sva ulja, i biljna i životinjska, sadrže kontaminante.
Prženje nije dobro čak ni na uobičajenom suncokretovom ulju. No
ipak, palmino ulje ima ih najviše.
EFSA je analizirala ranija istraživanja koja su pokazala da GE
povećava rizik od tumora kod štakora i miševa. Također je
utvrdila da je 3-MCPD toksičan za bubrege te da predstavlja rizik
za reproduktivni sustav. Za 2-MCPD nema dovoljno podataka na
temelju kojih bi se mogli donijeti jasni zaključci o njegovu
učinku na zdravlje.
No EFSA za sada nije odredila količine koje predstavljaju rizike
niti je procijenila koliki su ti rizici. Agencija se za sada time
ne bavi, a također je objavila da će za tako nešto trebati
provesti još dodatnih istraživanja.
Drugim riječima, sada znamo da je palmino ulje kancerogeno, baš
kao i suhomesnati proizvodi, alkoholna pića, duhan ili dim iz
kamina. No ne znamo kolike su količine štetne i koliki je rizik
obolijevanja. Drugim riječima ne znamo koliko Nutelle i sličnih
proizvoda smijemo jesti dnevno niti koliko oni mogu povećati
rizik obolijevanja od raka. EFSA stoga i nije izdala preporuku
potrošačima da prestanu jesti Nutellu ili druge proizvode koji
sadrže palmino ulje, a njih je mnogo.
Palmino ulje sastojak je mnogih proizvoda, od slatkiša do pasti
za zube. Činjenica je da je znatno jeftinije pa mnogi smatraju da
bi prelazak na druga ulja proizvođačima značajno povećao
troškove.
Proizvođač Nutelle, talijanska kompanija Ferrero, na vijest je
krenula kontrakampanjom. Objavila je da nema namjeru zamijeniti
palmino ulje u Nutelli jer bi to promijenilo njen okus.
Stručnjaci ističu da bi, ako bi htjela dobiti potpuno isti okus s
drugim uljem, morala odraditi složena istraživanja i prilagodbe
recepture, što ne bi bilo jeftino. Ferrero je također ustvrdio da
u svojem procesu rafiniranja koristi niže temperature od 200
stupnjeva uz viši tlak, iako to košta više.
Nije sve jednako kancerogeno i opasno
Ovdje treba istaknuti da nije sve što spada u kancerogene tvari
jednako kancerogeno. Za bolje razumijevanje ovog problema
predstavimo usporedbu rizika obolijevanja od raka od suhomesnatih
proizvoda i od pušenja koju je objavio BBC.
Američka agencija za istraživanje raka IARC objavila je 2015. da
su suhomesnati proizvodi kancerogeni. Svjetska zdravstvena
organizacija na to je poručila da konzumacija 50 grama
suhomesnatih proizvoda (oko jedna i pol kobasica) dnevno povećava
rizik od dobivanja raka debelog crijeva za šest do sedam posto.
To jest značajan porast. Međutim, prema Britanskom Cancer
Researchu procesuirano meso u Velikoj Britaniji uzrokuje 21 posto
raka debelog crijeva, odnosno tri posto svih slučajeva raka. S
druge strane pušenje uzrokuje 86 posto rakova pluća, odnosno čak
19 posto svih slučajeva raka. Stvar je u tome da je rak debelog
crijeva jednostavno mnogo rjeđi od raka pluća.
Kako izgledaju hrvatske statistike obolijevanja i smrtnosti,
pogledajte na grafici HZJZ-a dolje.
Dakle, mogli bismo reći da se vrag skriva u detaljima, odnosno, u
ovom slučaju u statističkim brojkama.
Prije svega pravilna prehrana
Hrvatski stručnjak za sigurnost hrane mr. sc. Marijan Katalenić
za Index je objasnio da je u ovom i sličnim slučajevima
najvažnije razumjeti kako je ključno pravilo da se ljudi trebaju
uravnoteženo hraniti. Tada ni izbor ulja neće biti
presudan.
„3-MCPD je spoj koji nastaje tijekom tehnološkog procesa obrade
hrane. On je kontaminant koji se kontrolira. Posebno je bio
poznat u sojinim uljima koja su dodavana u različite vrste umaka
u kojima je već bilo soli pa je došlo do reakcije između klora i
tih ulja. Toksičnost 3-MCPD uopće nije upitna, međutim, nalaz o
njegovoj prisutnosti u uljima zamagljuje cijelu priču o
masnoćama. Naime, preporučeni unos masti u organizam ionako je
ograničen. Preporuka je da se zasićenih masnih kiselina u tijelo
unosi do 20 grama dnevno, što je oko dvije velike žlice, a ukupno
svih ulja i masti do 70 grama, odnosno oko 10 žlica. Dakle, od
tih 70 grama 20 može biti zasićeno, a 50 polunezasićeno ili
nezasićeno. To pak znači da u pravilnoj prehrani treba paziti na
ograničavanje unosa raznih ulja. Uz pravilnu prehranu ni
navedeni kontaminanti ne bi smjeli predstavljati problem“,
pojasnio je Katalenić.
U nutricionizmu je već duže vrijeme poznato da termička obrada
raznih vrsta hrane, ne samo ulja ili masti, može stvoriti
kancerogene spojeve. To uključuje i meso, osobito crveno, tost,
krumpir i brojne druge namirnice koje milijuni svakodnevno
jedu.
„Ranije su na tapeti bili industrijski dobiveni margarini zbog
transmasnih kiselina i zbog postupka hidriranja u dobivanju
čvrstih masnoća. Sada je pak na red došlo palmino ulje. Svi
industrijski proizvodi koji su bogati mastima, a osobito oni koji
sadrže šećere poput Nutelle, trebali bi se konzumirati u
ograničenim količinama. U tom slučaju rizik bi bio mali ili
nikakav. Dakle, čini mi se da se ovdje izvlače parametri koji će
u konačnici pokazati da štetnost ovih sastojaka nije osobito
velika dok će se istovremeno zanemariti podaci koji pokazuju
njihovu nutritivnu vrijednost i druge moguće štetne utjecaje na
zdravlje. Mislim da puno više zdravstvenih problema nastaje zbog
neuravnotežene prehrane nego od evidentno štetnih sastojaka koji
se u malenim količinama nalaze u njoj. Primjerice, danas se
svijetom širi pretilost. Poznato je da se masne stanice, koje
kasnije mogu utjecati na život osobe, stvaraju u djetinjstvu.
Kada se jednom stvore, one se nikada ne gube. Dakle, ako se
dijete nepravilno hrani u djetinjstvu, poslije će kao odrasla
osoba imati velikih poteškoća u održavanju zdrave tjelesne
težine. Prije tri godine u Kaliforniji su htjeli da se na Coca
Colu, koja koristi određenu vrstu karamela E150 C i D, napiše da
sadrži otrov. Naime taj karamel sadrži jedan spoj koji je
evidentno otrov, a nastaje tijekom tehnološkog postupka
proizvodnje karamela. No karamele u Coca Colu ide toliko malo da
se sporni spoj niti jednom analitičkom metodom ne može otkriti. S
druge strane ti isti nisu digli buku zbog činjenice da u Coca
Coli postoji glukozni sirup i šećer, što je puno veći problem jer
uzrokuje debljanje“, kaže Katalenić.
Naš stručnjak ističe da zapravo nema hrane bez opasnosti, bilo da
je riječ o biološkoj, fizičkoj ili kemijskoj opasnosti.
„U hrani postoje brojni sastojci koji predstavljaju rizike. Mi ni
ne znamo kakav rizik oni mogu predstavljati u sinergiji, svi
zajedno. Svaki sastojak sam za sebe može biti ispod dozvoljene
granice, a da ipak neki zajedno predstavljaju rizik“.
Vječna igra, trostruka klackalica
Katalenić tumači da se u ovoj i sličnim pričama uvijek vodi igra
između tri čimbenika – države, industrije i potrošača.
„U njoj važnu ulogu igraju i vegetarijanci i vegani. Naime, da
njih nema, većina ljudi bi se uglavnom složila oko toga što je
dobro i jeli bi isto. No vegani i vegetarijanci uvijek iznova
nastoje dokazati da je hrana ona koju oni jedu jedina ispravna,
te da usto po mogućnosti treba biti uzgojena organski. Upravo
zbog tog sučeljavanja, dinamika razgovora o hrani nikada ne
prestaje. Ona se uvijek iznova nastavlja s novim argumentima.
Potrošači u toj priči dižu buku i žele garancije da je hrana
zdrava. Industrija s druge strane govori da poštuje ono što je
država propisala. Država pak neće postaviti previše problematične
parametre kako ne bi uništila proizvođače. Ta priča može se
preslikati na gotovo sve takve slučajeve. Mislim da bi tu trebalo
težiti nekom koncenzusu, odnosno da bi trebalo kvalitetnije
uključiti sve tri strane“, poručio je Katalenić.
Vezane vijesti
-
Ulje klinčića je esencijalno ulje koje se ekstrahira iz cvjetnih pupoljaka na stablima klinčića, a o njegovim se zdravstvenim blagodatima u posljednje vrijeme sve češće govori.
-
Čini se kako postoji jedan proizvod za njegu bez kojeg Meghan Markle ne može. Kako piše Her.ie, radi se o ulju čajevca.
-
Otkako su se pojavila, ulja s visokim SPF-om ni po čemu ne zaostaju od krema i mlijeka s istim zaštitnim faktorima, štoviše!
-
Nekada sam običavala sve moje drage, zdrave orašaste plodove, sjemenke i brašna čuvati u lijepim, malim staklenim posudama na kuhinjskoj polici, na otvorenom i svijetlom mjestu.
Izdvojeno
-
Ne propustite ovaj božićni spektakl i uživajte u bezvremenskim hitovima u Privlaci!
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Poštujem sve protivnike, ali Hrvatska je s razlogom prvi nositelj, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacija Zlatko Dalić nakon ždrijeba europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. održati u SAD, Meksiku i Kanadi.
-
Hrvatska nogometna reprezetacija igrat će u skupini D ili L europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. održati u SAD, Meksiku i Kanadi.
Reci što misliš!