Biznis

na sjednici vlade odlučeno

Pomorska linija povezivati će Zadar i Pulu kroz cijelu godinu

Pomorska linija povezivati će Zadar i Pulu kroz cijelu godinu

Donijeta je odluka o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu. Pomorska linija Pula Zadar prestaje biti samo sezonska i cijelu će godinu povezivati Dalmaciju i Istru

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio je kako se ovom odlukom definiraju linije od općeg gospodarskog interesa koje povezuju obalu s naseljenim otocima i otoke međusobno, a definira se minimalna učestalost prijevoza u sezoni i van sezone.

Rekao je da aktualna odluka obuhvaća 56 državnih linija, od kojih se održavaju 52 linije dok će, vodeći brigu o potrebama otočnog stanovništva, novom odlukom biti obuhvaćene 53 linije.

"Njenim donošenjem povećava se kapacitet i učestalost linija, osigurava bolja povezanost naseljenih otoka s kopnom, razvoj turističkih kapaciteta te održivi razvoj otoka.

Primjerice, liniji za Korčulu povećan je kapacitet za 50 putnika u svim razdobljima, dok je na liniji Ploče-Trpanj u visokoj sezoni kapacitet povećan s 50 na 140 vozila.

Bitno je naglasiti kako je ovom odlukom dvije linije koje su do sada bile sezonskog karaktera postaju cjelogodišnje linije i to duž obalna linija Rijeka-Dubrovnik koja će zbog iskazanog interesa javnosti lokalne samouprave postati cjelogodišnja državna linija te doprinjeti boljem povezivanju obalnih županija, te linija Pula-Zadar kojom će se cjelogodišnje povezati Istra s Dalmacijom", rekao je Butković.


Reci što misliš!