Biznis

Ured zastupnika u Europskom parlamentu

Predstavljanje Priručnika o zaštiti proizvoda na EU razini

 Predstavljanje Priručnika o zaštiti proizvoda na EU razini

U priručniku su predstavljeni Krčki i Dalmatinski pršut, Virovitička paprika, Baranjski kulen i Lički krumpir

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule sutra će predstaviti priručnik ‘Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije‘.

Priručnik je rezultat dvogodišnjeg rada Ureda zastupnika Picule sa stručnjacima i proizvođačima na zaštiti autohtonih hrvatskih proizvoda...

Priručnik je sakupio kolektivna iskustva institucija, a uz pomoć njega, proizvođači mogu početi proces zaštite svog proizvoda jednom od oznaka izvornosti, rekao je Tonino Picula:
 

"Jednako tako, dragocjeno je u priručniku što smo naveli konkretne primjere kako su pojedini proizvođači, dobro se organbizirajući, svjesni važnosti postupka zaštite, uspjeli savladati taj cjelokupni proces, pripadaju skupini od sada već dvadesetak zaštićenih proizvoda koji dolaze iz Hrvatske, a imaju jednu od oznaka izvornosti. Naravno, naveli smo i primjere kada cijeli taj postupak nije dobro završio...", rekao je Picula.

Da se cijela priča isplati, svjedoči činjenica da od ukupnog izvoza hrane i piće EU, gotovo 20 posto pripada izvozu proizvoda koji imaju jednu od oznaka zaštićenosti.

Ovaj će priručnik poslužiti kao poticaj brojnim hrvatskim proizvođačima jer je u njemu cijeli proces vrlo precizno objašnjen, dodaje Picula.

"Što je potrebno od ideje da se jedan autohtoni proizvod počne štititi i to na lokalnoj razini, kako onda prijeći na nacionalnu razinu, a postupak tada ide preko Ministarstva poljoprivrede koje onda u komunikaciji s određenim europskim institucijama treba priskrbiti proizvodu jednu od tri oznake autohtonosti, odnosno, izvornosti. Četvrta faza je možda jednako važna kao i ove prve tri.

Treba paziti na postojanost kvalitete; postoji nadzor kvalitete kad se jednom proizvod zaštiti nekom od oznaka izvornosti", dodaje Picula.

U priručniku su predstavljeni Krčki i Dalmatinski pršut, Virovitička paprika, Baranjski kulen i Lički krumpir.

"Prvi idući planirani korak u promociji tog jednog važnog postupka zaštite i promocije proizvodnje, dogodit će se u Lici jer Lički krumpir je također zaštićen europskom oznakom izvornosti i mislim da je potrebno upravo u tim sredinama djelovati kako bi se afirmirao ne samo lokalni gospodarski kolorit, nego i kako bi se i transferiralo potrebno znanje radi općeg gospodarskog oporavka i krajva kao što je Lika, koja ima veliki gospodarski potencijal", kaže Picula.Predstavljanje ovog priručnika dolazi dan nakon što Hrvatska slavi Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.