Biznis

Porezna žetva

Brojka koja govori sve o turističkoj sezoni

Brojka koja govori sve o turističkoj sezoni

Na području Zadarske županije noćenja je u sedam mjeseci bilo 5,6 milijuna

Odličnu turističku sezonu potvrđuju i prvi podaci Porezne uprave za srpanj prema kojima su ugostitelji ostvarili 15 posto veći promet nego lani

U djelatnostima u kojima se okrene najviše gotovine, a to su trgovina i ugostiteljstvo, u srpnju je napravljen promet od 15,1 milijardu kuna što je 5,2 posto više nego lani, odgovorili su iz Porezne uprave na upit tportala.

U trgovini na veliko i malo na koju otpada više od 60 posto gotovinskog prometa, u srpnju je izdano fiskalizirano 11,1 milijarda kuna što je 2,08 posto više nego lani. Istovremeno, u hotelima i ugostiteljskim objektima promet je skočio za 15 posto dostigavši 4 milijarde kuna.

Prema podacima sustava eVisitor u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatsku je došlo 8,8 milijuna turista koji su ostvarili više od 45 milijuna noćenja, od kojih je najviše, 12,6 milijuna, bilo u Istri koju s 8,5 milijuna i 8,3 milijuna noćenja slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija.

Na području Zadarske županije noćenja je u sedam mjeseci bilo 5,6 milijuna, u Dubrovačko-neretvanskoj 3,8 milijuna, Šibensko-kninskoj 3 milijuna, a u Ličko-senjskoj županiji 1,5 milijuna.

Među stranim tržištima tradicionalno je u prvih sedam mjeseci ove godine najviše noćenja u Hrvatskoj ili 7,6 milijuna ostvareno s tržišta Njemačke, koje s 5,4 milijuna noćenja slijede Slovenija te Austrija sa 3,7 milijuna noćenja. U prvih deset tržišta su još Češka čiji su turisti ostvarili 2,8 milijuna noćenja, te Poljska sa 2,5 milijuna noćenja.
Turisti iz Italije ostvarili su 1,9 milijuna noćenja, iz Velike Britanije 1,6 milijuna, iz Slovačke 1,4 milijuna, Mađarske 1,3 milijuna, a iz Nizozemske 1,2 milijuna.

Gotovo 47 posto ukupnih sedmomjesečnih turističkih dolazaka i 59,5 posto ukupnih noćenja u Hrvatskoj je ostvareno samo u srpnju odnosno turista je u tom mjesecu došlo 4,1 milijun koji su ostvarili više od 26,8 milijuna noćenja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.