Zabava

#26. rujna

Na 2. festivalu "Glas kantautora" predstavit će se 15 glazbenika

Na 2. festivalu

Međunarodni 2. Festival glazbe Glas kantautora održat će se 26. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom programa u 19:30 sati.

Nastupit će 15 kantautora iz raznih krajeva Hrvatske te jedan glazbenik iz Slovenije i jedan iz Njemačke. 

Na pozornici kantautori nastupaju u akustičnoj verziji, a izvode šansonu, pop i rock glazbu. 

Festival je natjecateljskog karaktera. U tročlanom stručnom ocjenjivačkom žiriju sjedi Mateja Miočić zadarska kantautorica umjetničkog imena Myousiq, Luka Brala kantautor vokal zadarske grupe Kanela i Gloria Krizman prof. glazbene kulture i umjetnosti koja uz posao u školi muzicira u dva benda svira bubnjeve i pjeva back vokale. 

Oni će dodijeliti nagradu za najbolji tekst, nagradu za najbolju glazbu, nagradu za najbolju interpretaciju dok će glavnu nagradu “Glas kantautora” uručit Davor Petrović ravnatelj festivala, glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade).

Festivalske statue s motivima mora i zalaska sunca u tehnici fuzije stakla izradila je Antonija Gospić staklarica i puhačica stakla Muzeja antičkog stakla Zadar.

Odabrati nešto što se zove kantautorski uradak i pritom ne uči u žrvanj estradne industrije, lako probavljive, ne osjetiti esencije one energije, arta za kojom pionirski tragamo u prašumi nerecikliranog otpada je uzaludno tapkanje po mraku - rekao je ravnatelj festivala Davor Petrović.

“U nadi da smo nešto napipali i pritom, osjetili tu energiju stvaralačkog zanosa gotovo samozatajnih autora i teksta i glazbe i same izvedbe, stiže nas željeni cilj, biti napojen nepresušnim izvorima kreativnih uradaka koje s nestrpljivo očekujemo poslušati na 2. po redu festivalu " Glas kantautora" Zadar 2024.”
Ravnatelj festivala Davor Petrović

Umjetnička ravnateljica festivala je Vesna Benić, ujedno i idejna pokretačica ovog projekta, inspicijentica je Mladenka Mašina dok je za ton zaslužan Saša Miočić.

Vesna Benić navodi kako je cilj festivala promicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva, posebno promovirati mlade neafirmirane kantautore, kako bi njihov cjelokupan autorski rad pisanje teksta, glazbe i interpretacije predstavili što većem broju slušateljstva kroz organizaciju festivala te im biti podrška u glazbenoj i glazbeno-scenskoj umjetnosti.

Želja nam je kroz ovaj programa pridonijeti i razvoju publike, podići kvalitetu cjelogodišnje kulturne ponude u našem gradu Zadru posebno u posezoni te zastupati različite glazbene umjetnike kroz njihovo umrežavanje. Pa je tako i ove godine festival “Glas kantautora” Zadar međunarodnog karaktera. 

Ovo je inovativan projekt koji je još na svom početki, ali nadamo se da će iz godine u godinu sve više rasti, financijski se bolje podržavati od strane institucija jer tada se umjetnička i produkcijska kvaliteta projekta i raznolikost programa može lakše i više razvijati, naglasila je Vesna Benić

Pokrovitelji festivala su Grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, Općina Preko, Općina Kali, Općina Pašman i Općina Tkon dok su Sponzori Maraska d.d. Sarag d.o.o. Mišlov d.o.o. Nasadi d.o.o. Ilirija d.d. Vinarija Degarra i Frizerski salon Ko te šiša. Organizator festivala je Udruga "Stihovi i Note".

Na festivalu će se predstaviti:

ESTERA STOJKO Logatec /Slovenija -TRAŽIM TE

ROBERT GRGIĆ Stuttgart /Ljubuški - TAJNE ZORE

ANĐELA GRUBIŠIN KOVIĆ/ANGELA Tribunj - REVIVAL

LUKŠA ĐURAŠ LUCAS Dubrovnik – SVEJEDNO JE

NINNA VIGUC & E.H.O. Zagreb - BALADA

DAVOR SOLANOVIĆ Osijek - U HLADU MOG BONSAIJA

KARLA MILETIĆ NEFERANOVIĆ Zadar- LICE U OGLEDALU

VALTER MILOVAN MAER) Pula -VOLIO BIH TE SRESTI

MATEO JOVIĆ Zadar pjesma - MOLITVA DOBROM ANĐELU

LANA ŠKRGATIĆ PUŽ- Zagreb - SLOBODNA

MARIO MARKEŠIĆ MANETO Duga Resa - IGRA BEZ IMALO STILA

PETAR NIŽIĆ&BACKBEAT Split -NESTALA BEZ TRAGA

ANTONIO BUTORAC C ANSAMBL Novi Vinodolski - STVARI LJETA

DRAŽEN ČUTURIĆ Zagreb - SVIRAJ GITARO

IVAN IVANIŠEVIĆ Split - VLAKOVI


Reci što misliš!